Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2021 16:45

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, μετά το πέρας της Συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι αντικρίζουν τη μεγάλη εικόνα της ψήφισης αυτής της τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, είπε, και ενημέρωσε πως συναποφασίστηκε, με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η ψήφιση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021 και επέκταση της θητείας των αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

«Μετά από 10 χρόνια συζητήσεων και μιας εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης, θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε συγκεκριμένα στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός.  

Στόχος και ορίζοντας, ανάφερε ο κ. Νουρής, είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα της μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Μιας Αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες, όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων», σημείωσε.

Ανάφερε ο κ. Υπουργός ότι «αφουγκραστήκαμε όλο αυτό το διάστημα και τα θέλω των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση στη νέα εποχή, κατατέθηκε, είπε και μια πρόσθετη εισήγηση, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε ακριβώς «για να δώσουμε διευκόλυνση   να φτάσουμε στον τελικό στόχο».

«Μετά από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχουμε καταθέσει σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τρία τροποποιητικά σχέδια, με τα οποία προκρίνεται η παράταση της θητείας των υφιστάμενων εκλελεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια περίοδο περίπου 30 μηνών, μέχρι τη διενέργεια των επόμενων Ευρωεκλογών το 2024» σημείωσε ο Υπουργός.

Ανάφερε ότι υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό της υλοποίησης της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι μετά τη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το απόγευμα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια τα τρία μεταρρυθμιστικά και τροποποιητικά νομοσχέδια, προκειμένου να ψηφιστεί η επέκταση της θητείας των αρχόντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Από κοινού, πλέον, όλοι μαζί και μακριά από τις τριβές που δημιουργεί μια εκλογική διαδικασία, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι για να γίνει πράξη αυτό που συμφωνήθηκε, και εφόσον θα ψηφιστούν τα συγκεκριμένα τροποποιητικά νομοσχέδια, η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση των τριών νομοσχεδίων επί των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τις 30 Σεπτέμβρη.

«Η δική μας εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να έχουμε οριστική ψήφιση των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων μέχρι 30 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την έναρξη της ημερομηνίας των προϋπολογισμών», είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα κοινοβουλευτικά κόμματα, τόνισε ότι θεωρεί πως «όλοι αντικρίζουμε την μεγάλη εικόνα». Η μεγάλη εικόνα, σημείωσε, δεν είναι τα επί μέρους θέματα, αλλά είναι η ψήφιση αυτής της τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

«Και ως εκ τούτου θα ήμουν αγνώμων αν δεν ευχαριστούσα στο σύνολό τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξαρτήτως των όποιων επιμέρους τοποθετήσεων, τα οποία ακριβώς έχουν συνταυτιστεί με τη θέση μας για την αναγκαιότητα να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση. Και βεβαίως να πω ότι η επίτευξη αυτού του σκοπού γίνεται υποχρεωτικά και πρέπει να γίνει μέσα και από τη διαφοροποίηση της διενέργειας των επερχόμενων εκλογών», είπε ο κ. Νουρής.  

Διευκρίνισε ακολούθως ότι «ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός για την Κυβέρνηση να επεκτείνει θητείες ή να διαφοροποιήσει την εκλογική διαδικασία. Όμως είναι εντελώς απαραίτητο αυτό να συμβεί». Και εξήγησε ότι εάν οδηγούμασταν σε εκλογές πενταετίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε ότι οι εκλελεγμένοι θα παρέμεναν στη θέση τους μέχρι το 2026, κάτι το οποίο ουσιαστικά  θα ακύρωνε τη μεταρρύθμιση». Πρόσθετα, συνέχισε ο Υπουργός, θα δημιουργούσε ένα επιπλέον πρόβλημα «έναντι της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τον Μάϊο του 2024 η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι στη θέση της και να λειτουργεί κανονικά», προκειμένου, όπως είπε, να μην τεθεί θέμα με την εκταμίευση σημαντικότατων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Βουλή το απόγευμα θα δώσει θετική ψήφο στα τρία νομοσχέδια, και μακριά από τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα της εκλογικής διαδικασίας, στις 30 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος, στον οποίο, όπως είπε, «εμείς έχουμε δηλώσει ετοιμότητα».

Αφού εξέφρασε ο Υπουργός την προσωπική του ικανοποίηση για την εξέλιξη, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, γνωρίζοντας σε λεπτομέρεια, όπως είπε, αυτά τα οποία εμφανίζονται ως τα σημεία τριβής. «Από την ώρα που επεδείχθη, σε αυτόν τον βαθμό, η υπευθυνότητα, η βούληση και η θέληση, εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο έργο, είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν επιτέλους να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το νέο μοντέλο «θα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, θα δώσει στους Δήμους αυτό που τόσα χρόνια συζητούμε: διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια». «Θα υπηρετήσουμε με τις αλλαγές που γίνονται τη διαφάνεια και τη διαφθορά με τρόπους που θα αντιμετωπίζονται αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα, εισάγοντας όλες αυτές τις ρυθμίσεις που προνοούν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Θα αποσείσουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλήματα αδιαφάνειας και ενδεχόμενης διαφθοράς που σήμερα υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις Κοινότητες, είπε ότι επιτέλους θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνέργειες, όσον αφορά τα συμπλέγματα που προωθούνται, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες τους για να πάμε, την επόμενη μέρα, σε ένα άλλο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αναγνωρίστηκε, όπως είπε, ενδεχόμενα να υπάρχουν κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στα συγκεκριμένα τροποποιητικά νομοσχέδια.

Σημείωσε δε, ότι «στο σύνολο έχουμε καταλήξει ότι μπροστά σε αυτό που ονομάζουμε ‘η μεγάλη εικόνα’ και  ‘αναγκαιότητα να προχωρήσουμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χωρίς να αναλωθούμε σε επιμέρους λεπτομέρειες’, και από τη στιγμή που κανένα απολύτως θεσμικό πρόβλημα δεν δημιουργείται με την προώθηση της ψήφισης των τριών τροποποιητικών νομοσχεδίων, όλα τα επιμέρους θέματα θα ρυθμιστούν τις επόμενες ημέρες».

«Πάντοτε με την αίρεση και την προϋπόθεση ότι το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα υπερψηφίσει τα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια», ολοκλήρωσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για την περίπτωση που κάποιος τοπικός άρχοντας παραιτηθεί, τι θα γίνει στο ενδιάμεσο, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα στο ενδεχόμενο ψήφισης, το απόγευμα, των τριών τροποποιητικών νομοσχεδίων για την περίοδο από τώρα μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της παρούσας θητείας, δηλαδή τον Δεκέμβριο.

Τα θέματα που προκύπτουν δεν τα προσπεράσαμε, αλλά τα δακτυλοδείξαμε, είπε, σημειώνοντας ότι αυτά θα ρυθμιστούν στις επόμενες συνεδρίες.

 

(ΕΦυς)