Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2018 10:18

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την 1η Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκριθεί το καταστατικό της και θα αναδειχθεί η ηγεσία του Συνδέσμου.

Εύχομαι την πλήρη ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί. Κάθε εθελοντική προσφορά προς τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία και κάθε βοήθεια και στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, είναι ασφαλώς και ευπρόσδεκτη και πολύτιμη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι που εντάσσονται οι σκοποί του Συνδέσμου, οι οποίοι, όπως καθορίζονται στο καταστατικό του, αφορούν την συμπαράσταση και υποστήριξη προς τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται ή παρακολουθούνται από την Παιδοογκολογική Μονάδα του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, την παροχή προς τις οικογένειες αυτές άμεσης υλικής, χρηματικής και ψυχολογικής βοήθειας, τη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση ατόμων που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά, καθώς και  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των αρμοδίων όσο και του κοινού γενικά για τα προβλήματα των συγκεκριμένων οικογενειών και παιδιών.

Κάθε ζήτημα υγείας είναι σοβαρό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ασθένεια που αποτελεί την δεύτερη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά μετά τα ατυχήματα. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, χτυπά την κάθε πόρτα, και στην όποια του μορφή συνιστά πρόβλημα, ιατρικό και κοινωνικό, που αφορά όλους.

Υπολογίζεται ότι 250,000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Αν και τα ποσοστά ίασης βελτιώνονται διαρκώς χάρη στη συνεχή πρόοδο που επιτυγχάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών, έτσι ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την ευκαιρία να επιβιώσει. Είναι δε πολύ παρήγορο το γεγονός ότι , λόγω ακριβώς της προόδου της επιστήμης, τα ποσοστά ίασης στα παιδιά μετά από ορθή θεραπεία είναι διπλάσια από ό,τι στους ενήλικες. 

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ίασης. Είναι δε με ικανοποίηση που σημειώνεται το γεγονός, όσον αφορά στην Παιδοογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου,  ότι επιτυγχάνεται ίαση μέχρι και σε ποσοστό 80% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και έφηβους, όπως στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. 

Οι προσπάθειες βέβαια θα πρέπει να είναι συνεχείς, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να δίνει με επιτυχία τη μάχη για τη ζωή και να αντικρίζει το μέλλον με τα ίδια δικαιώματα και τις προσδοκίες όπως όλα τα άλλα παιδιά. Όπως δε προανέφερα, κάθε βοήθεια και στήριξη προς τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους είναι πολύτιμη.

Προσωπικά παραμένω δίπλα σας στην προσπάθεια που ξεκινάτε όπου θα με έχετε σταθερό αρωγό και συμπαραστάτη σε κάθε πρωτοβουλία σας.

Εύχομαι και πάλι κάθε επιτυχία στους στόχους του Συνδέσμου.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προεδρικού Επιτρόπου, ο Λειτουργός του Γραφείου του κ. Αλέξανδρος Κάη.

(ΡΜ/ΕΙ)