Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2021 19:07

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται από σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ  θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα παραστεί αργότερα σήμερα σε εκδήλωση που θα γίνει στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την οποία ο Πρόεδρος θα τιμήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) κ. Ντέιβιντ Χάρρις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απονέμει στον κ. Χάρρις το Παράσημο του Μέγα Διοικητού του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, που αποτελεί μια από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον σημαντικό ρόλο που ο κ. Χάρρις διαδραματίζει στην αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη του στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αύριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ground Zero, όπου σε ειδική τελετή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Όντρεϊ Αζουλέι στην οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της ατζέντας της 41ης Συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο και ζητήματα που αφορούν την προστασία  της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής Σύμβασης της Λευκωσίας η οποία αποτελεί εργαλείο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας και παρέχει προστασία μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών και άλλων.   

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), με τα μέλη της οποίας θα συζητήσει για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

(ΡΜ/ΕΚ)