Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2021 16:14

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Είπε ότι η συζήτηση ήταν για την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης προσθέτοντας ότι αφορά ένα τεράστιο θέμα, με ευρύτατες προεκτάσεις.

Ενημέρωσε ότι «η συμφωνία μας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεδρίες, όπου εξειδικευμένα θα δούμε τα διάφορα θέματα της προσφυγικής πολιτικής».

Σε αυτή την πρώτη συνεδρία, είπε ότι έχει επεξηγήσει στους Βουλευτές, «τόσο το θέμα της υφιστάμενης και ακολουθούμενης πολιτικής, όσο και τα διάφορα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κράτος».

«Αυτό που ξεχωρίζει κατά τη δική μας εκτίμηση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε εκ νέου, λόγω της πανδημίας, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εντούτοις, ιδιαίτερα όσον αφορά και την προσφυγική πολιτική και κυρίως την αναπτυξιακή δραστηριότητα και τις επιχορηγήσεις, όσον αφορά τα θέματα της στεγαστικής προσφυγικής πολιτικής, οι δαπάνες είναι σημαντικά εκ νέου αυξημένες, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική». Και εξήγησε πως «την περίοδο της κρίσης δεν αναστέλλουμε τις αναπτυξιακές μας δραστηριότητες, αντίθετα τις ενισχύουμε, γιατί μέσα από την ανάπτυξη θεωρούμε ότι δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, μειώνουμε την ανεργία και βεβαίως βελτιώνουμε και το βιοτικό επίπεδο».

Ανάφερε ότι «για την προσφυγική πολιτική, σε πραγματικούς αριθμούς και όχι προσυπολογιζόμενους, οι δαπάνες, ενώ το 2017 ήταν 52 εκ. ευρώ, το 2021 θα φτάσουν τα 91 εκ. ευρώ και σε αυτά θα προστεθούν και άλλα 6.7 εκ. ευρώ, που αφορούν τα πρόσθετα στεγαστικά σχέδια, τα οποία εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου από το Υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία και οι πρόσφυγες είναι δικαιούχοι».

Ενημέρωσε ότι πέραν τούτων, συζήτησαν και θα επανέλθουν, και σε μια σειρά από θέματα που αφορούν και θέματα ιδιοκτησιών, θέματα των πιστοποιητικών μίσθωσης, το οποίο, όπως διευκρίνισε, είναι «όντως ένα θέμα που δημιουργεί μια ανισότητα μεταξύ των προσφύγων μας». Προσπάθεια είναι «να δούμε πώς μπορούμε να εξεύρουμε λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Πληροφόρησε πρόσθετα ότι «έγινε εκτενέστατη αναφορά και στα θέματα των συνοικισμών αυτοστέγασης, αλλά και στους κυβερνητικούς οικισμούς», σημειώνοντας ότι αναφέρθηκαν και οι βελτιωτικές εργασίες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, καθώς και οι δαπάνες που επιχορηγούνται για τη βελτίωση των συγκεκριμένων οικισμών.  

«Εν κατακλείδι, αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι ότι η Κυβέρνηση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω της πανδημίας, είναι δίπλα και έμπρακτα -και το αποδεικνύουν και οι αριθμοί που έχω παραθέσει στην Επιτροπή στον προσφυγικό κόσμο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε μέσα από τον διάλογο να προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτές τις πολιτικές γιατί αναγνωρίζουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, και χαίρομαι γιατί σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα έχουμε την ίδια άποψη και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

«Άλλες ήταν οι ανάγκες των προσφύγων μας το 1974, άλλες είναι οι ανάγκες των προσφύγων μας σήμερα», είπε καταλήγοντας ότι «με αυτόν τον φακό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που οι πρόσφυγές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και ακριβώς θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

 

(ΕΦυς)