Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2021 19:58

Άρχισαν οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

Άρχισαν σήμερα στο Μπέλφαστ, οι εργασίες του 50ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει με τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους κ.κ. Άριστο Δαμιανού, Μάριο Μαυρίδη και Χρίστο Ορφανίδη.

Τις εργασίες του Συνεδρίου με γενικό θέμα τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες και διαδικασίες στη μετά-πανδημική εποχή, χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας κ. Alex Maskey.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής προσαρμογής στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκαμψη και ανάπτυξη στη μετά-πανδημική εποχή. Η αμφίδρομη επικοινωνία των Κοινοβουλίων με την κοινωνία των πολιτών, μέσω των ανταλλαγών με οργανωμένα σύνολα και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα ενίσχυσης της δημόσιας συμμετοχής στο κοινοβουλευτικό έργο. Μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, ενισχύονται η νομιμότητα και η ποιότητα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, η οποία πλήγηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Μαυρίδης, σε παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα το μέλλον των υβριδικών Κοινοβουλίων, σημείωσε την ανάγκη ευελιξίας στον τρόπο λειτουργίας των Κοινοβουλίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα δεδομένα που υπαγορεύουν οι συνθήκες κάθε εποχής. Ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι η σωστή χρήση των διαδικτυακών εργαλείων για διευκόλυνση του κοινοβουλευτικού έργου, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων συνεπεία της πανδημίας COVID-19, έχει οικονομικά και άλλα οφέλη που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Η πρόκληση, ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, έγκειται στο να ξεπεράσουμε τους όποιους φραγμούς υπάρχουν ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πραγματικά ευέλικτο υβριδικό μοντέλο κοινοβουλευτικής πρακτικής.

Το απόγευμα, οι Κύπριοι βουλευτές συμμετείχαν στην Ετήσια Συνεδρία της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Stephen Twigg ενημέρωσε την Ολομέλεια της Περιφέρειας για την πορεία της Στρατηγικής του Συνδέσμου για το 2019-2024, καθώς και για τις εξελίξεις για το θέμα της αλλαγής νομικής οντότητας του Συνδέσμου. Συζητήθηκαν επιπλέον, θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της  Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, των Γυναικών-Βουλευτών της Κοινοπολιτείας, και της νεοσυσταθείσας Ακαδημίας Κοινοβουλευτισμού.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα