Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2021 19:02

Χαιρετισμός του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα στην τελετή εγκαινίων των γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακράσυκας

Με ιδιαίτερη τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακράσυκας, που από σήμερα θα στεγάζονται σε ιδιόκτητο χώρο, στην προσωρινή έδρα τους την Ορόκλινη.

Η αγαστή συνεργασία του Πρόεδρου και των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακράσυκας, μα κυρίως η αγάπη για τον τόπο καταγωγής και ο πόθος τους να κρατήσουν άσβεστη την ελπίδα για επιστροφή, τους ώθησε να εργαστούν συλλογικά, προκειμένου να επιτύχουν να διασφαλίσουν τον δικό τους χώρο. Έναν χώρο, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους συγχωριανούς -παλαιότερους και νεότερους-, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται εδώ, να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να θυμούνται και να νοσταλγούν, να οργανώνουν τις μελλοντικές τους δράσεις αλλά κυρίως να διατηρούν αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη με την κατεχόμενη γενέθλια γη τους.

Το εγχείρημα αυτό, το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή και την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μακράσυκας. Τηρώντας όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, μα κυρίως με απόλυτο σεβασμό στα συναισθήματα και στην ανάγκη του προσφυγικού κόσμου της Μακράσυκας να εξασφαλίσει ένα δικό του χώρο, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και με θέρμη, στηρίζοντας την όλη προσπάθεια. Το Κοινοτικό Συμβούλιο θα μπορεί να συνεχίσει το εθνικό και κοινωνικό του έργο, έχοντας πλέον τη δική του στέγη, την οποία θα αξιοποιεί για πολλαπλές κοινωφελείς δραστηριότητες.

Η σημερινή τελετή εγκαινίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφενός γιατί ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μακράσυκας αφετέρου γιατί ο χώρος και χρόνος διεξαγωγής αποκτούν συμβολική σημασία.

Ο Σεπτέμβριος, ήταν ο μήνας που οι άνθρωποι της Μακράσυκας γιόρταζαν με θρησκευτική ευλάβεια τους προστάτες τους, Άγιο Ευστάθιο, Αγία Θέκλα και Παναγία Ελεούσα, στους οποίους ήταν και αφιερωμένες οι τρεις εκκλησίες του χωριού. Συνεπώς, ο ένατος κατά σειρά μήνας του έτους, αποτελούσε σημαντική χρονική στιγμή για τους κατοίκους, που συγκεντρώνονταν με αγάπη και πίστη για να τιμήσουν τους Αγίους τους και να λειτουργήσουν τους ναούς τους. Σήμερα, η συγκέντρωση υλοποιείται για άλλο σκοπό μεν, αλλά η ουσία είναι ότι δίνεται η αφορμή και πάλι για μία σύναξη των συγχωριανών σε ένα σημείο, που προσδιορίζει την ταυτότητα του τόπου καταγωγής.

Ο χώρος, εδώ στη φιλόξενη Ορόκλινη, ο οποίος ευελπιστούμε όλοι να είναι προσωρινός, έχει επίσης τη δική του σημασία, αφού γεωγραφικά θεωρείται το κοντινότερο σημείο προς το κατεχόμενο χωριό.

Φίλες και φίλοι,

Θεωρώ υποχρέωσή μου στο σημείο αυτό να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση δεν έπαψε στιγμή να εργάζεται και να επιδιώκει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και δικαίωση των εθνικών μας στόχων.

Με υπευθυνότητα και ψυχραιμία διαμηνύει τόσο στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, που θα επανενώνει το νησί μας, μακριά από στρατεύματα κατοχής. Με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών που δημιουργεί η Τουρκία, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή νομιμότητα, και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σχεδόν μισός αιώνας έχει παρέλθει από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής και οι πληγές στον τόπο μας παραμένουν ακόμα ανοικτές. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε συλλογικά τον αγώνα μας μακριά από διχόνοιες και μισαλλοδοξίες. Με ενότητα δυνάμεων οφείλουμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, δημιουργώντας για τις επερχόμενες γενεές προοπτικές ευημερίας και προόδου αλλά κυρίως καλλιεργώντας την ανιδιοτελή αγάπη να ζήσουν, να εργαστούν και να προσφέρουν στον τόπο τους, εδώ ακριβώς, που βρίσκονται οι ρίζες τους και ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξής τους.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη συνολική δράση που επιτελούν προς όφελος πάντα του κατεχόμενου χωριού και του προσφυγικού κόσμου της Μακράσυκας και να ευχηθώ από καρδιάς σύντομη επιστροφή στο αγαπημένο κατεχόμενο χωριό σας!

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)