Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2021 20:17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας οι εργασίες του 50ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Άριστος Δαμιανού, Μάριος Μαυρίδης και Χρίστος Ορφανίδης.

Σε παρέμβασή του σε θεματικό εργαστήριο με θέμα τον αντίκτυπο των πανδημικών περιορισμών στην επιμόρφωση και την ψυχική υγεία των νέων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου στην προσπάθεια προσαρμογής στις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία Covid-19, από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και σήμερα. Οι αρχικές δυσκολίες, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, αφορούσαν στην εξασφάλιση εξοπλισμού και συνδεσιμότητας με το διαδίκτυο, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα που διεξάγονταν διαδικτυακά, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες αυτές ήταν ακόμα μεγαλύτερες για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι σχολικές μονάδες, στην προσπάθεια αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής απόστασης, ώστε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να είναι όσο πιο ασφαλής γίνεται. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε, εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παράμετρο της ψυχικής υγείας των νέων, λόγω της επείγουσας ανάγκης επίλυσης πρακτικών ζητημάτων. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Δαμιανού,  καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη παροχής οργανωμένης ψυχολογικής στήριξης στους νέους, μέσω των σχολικών μονάδων αλλά και άλλων διόδων, ώστε να προστατευθούν και να στηριχθούν, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες που εύκολα μπορούν να τεθούν στο περιθώριο. Συναφώς, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας του εκπαιδευτικού συστήματος και των αρμόδιων φορέων, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν αποτελεσματικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες και δεδομένα κάθε περιοχής και κοινωνικής ομάδας.

Ο κ. Ορφανίδης συμμετείχε σε θεματική συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία. Σε παρέμβασή του αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού στην μετά -πανδημική εποχή, επισήμανε την ανάγκη στροφής προς ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού, που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας ισχυρής υποδομής αγροτουρισμού και βιώσιμης φιλοξενίας. Παράλληλα, εισηγήθηκε όπως χρησιμοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας με την εισαγωγή υβριδικών τουριστικών εμπειριών με φυσική παρουσία αλλά και ψηφιακή συμμετοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Κοινοβουλίων είναι καθοριστικός, τόνισε ο κ. Ορφανίδης, τόσο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των αναγκαίων νομικών μεταρρυθμίσεων όσο και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Δαμιανού είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με το  Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, καθώς και με τους επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Βορείου Ιρλανδίας, της Αγγλίας, της Ουαλίας, του Γιβραλτάρ και των Νήσων Jersey και Guernsey.

(ΝΓ)