Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2021 09:20

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε συνάντηση με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής κα Wendy Morton, στο FCDO.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε την Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά το κυπριακό και τα Βαρώσια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσεχή τριμερή συνάντηση, την επόμενη Δευτέρα 27.09.21, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με  τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, εκφράζοντας την ελπίδα, στην επικείμενη συνάντηση, να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες αξιώσεις Άγκυρας και Τουρκοκύπριου ηγέτη «περί λύσης δύο κρατών» και «κυριαρχική ισότητα».

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την κα Morton για τη θέση αρχών Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, με βάση την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. 

Παράλληλα, ενημέρωσε την Υπουργό, για την τραγική πτυχή του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, ζητώντας τη συνδρομή του ΗΒ, ώστε η Τουρκική πλευρά να διαθέσει μέσω των αρχείων που έχει, τις ζητούμενες πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τις μετακινήσεις οστών.  Ο κ. Φωτίου, επεσήμανε ότι ο πόνος της Ελληνοκύπριας μάνας είναι  ο ίδιος με τον αντίστοιχο πόνο της Τουρκοκύπριας μάνας και ότι η τύχη της πλειονότητας των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων έχει διευκρινισθεί.

Η κα Morton συμφώνησε με τη σειρά της με τον κ. Φωτίου για σημασία θέματος αγνοουμένων αφού όπως ανάφερε πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και συμμερίζεται τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων.  Πρόσθετα, η Υπουργός σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει έμπρακτα το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, στο πλαίσιο της συνάντησης με την Υπουργό, ενημέρωσε για σειρά επαφών που είχε με Κύπριους της Διασποράς ΗΒ αλλά και διάφορες παροικιακές μας Οργανώσεις, τονίζοντας τη σημασία που διαδραματίζει η ομογένεια, γεγονός που αναγνώρισε η κα Morton.

Μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον Διευθυντή Ευρώπης, στο FCDO, κ. Giles Portman όπου τον ενημέρωσε για θέματα αρμοδιοτήτων του με ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, θέματα Αγνοουμένων, Εγκλωβισμένων, αλλά και στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. 

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο Ύπατος Αρμοστής μας στο Λονδίνο, κ. Ανδρέας Κακουρής και ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, κ. Νικόλας Μανώλης.

(ΝΓ/ΙΚ)