Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2021 14:11

Διάλογος σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποίησαν σήμερα την 1η συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των 2 χωρών σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Η συνάντηση, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία.

Μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας το 2018, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων  μεταξύ των 2 χωρών. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή. Κατά το πρόσφατο διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (US International Military Education Training program), αποκτώντας παράλληλα δυνατότητα προμήθειας αμερικανικού μη φονικού εξοπλισμού και υλικού. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί αριθμός κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι αντιπροσωπείες των 2 χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας ενώ παράλληλα,  καταγράφηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της υπάρχουσας συνεργασίας, με τη διοργάνωση πρόσθετων κοινών δράσεων και συνομολόγηση περαιτέρω συμφωνιών. Οι αντιπροσωπείες των 2 χωρών, είχαν επίσης την  ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και διεθνούς φύσεως ζητήματα.

(ΝΓ/ΙΚ)