Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2021 15:32

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου 2021, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και είχε την πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Διευθυντή και τους Βοηθούς Διευθυντές. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αρχηγός Αστυνομίας. 

Η κα Δράκου ενημέρωσε για τους στόχους του Υπουργείου και συνεχάρη τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το σημαντικό έργο που επιτελείται από ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό κατάλληλο για ειδικές αποστολές αυξημένης δυσκολίας και επικινδυνότητας. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται συχνά με τελευταία την καταστροφική πυρκαγιά στις κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, καθώς και με τη συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Σε σχέση με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου, προτεραιότητα τόνισε η κα Δράκου είναι η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο μπορεί τώρα λειτουργώντας με πλήρη αυτονομία, να καταστεί πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό στον πολυδιάστατο του ρόλο.

Η ολοκλήρωση της αυτονόμησης αναμένεται να επιτευχθεί αρχές Οκτωβρίου 2021 με τη ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο προνοεί στη συμπερίληψη μεταβατικών διατάξεων, ώστε οι διαδικασίες διορισμού, προαγωγής και πειθαρχικών διώξεων να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με βάση το νομικό καθεστώς που είχαν αρχίσει.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμεση προώθηση και υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων και ενεργειών για ενίσχυση και αντιμετώπιση των αδυναμιών και των ελλείψεων, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Τέλος ανέφερε ότι χτες σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με τους αρμόδιους Υπουργούς αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή για αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το θέμα των πυρκαγιών υποβάλει εισηγήσεις για βελτίωση και διόρθωση του όλου συστήματος. Στόχος είναι η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι τέλος του χρόνου.

Κλείνοντας, η κα Υπουργός τόνισε ότι απώτερος στόχος της αυτονόμησης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης Υπηρεσίας η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στο όποιο περιστατικό προκύψει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, ανά πάσα στιγμή, 7 μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο.

(ΝΓ/ΙΚ)