Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2021 21:01

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Γεύμα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας παρέθεσε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης, τις εργασίες της οποίας προσφώνησε νωρίτερα σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και του γεύματος στο οποίο θα παρακαθίσει την ερχόμενη Δευτέρα, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Μονίμους Αντιπροσώπους για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα για την παραβίαση του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη, επίσης, σε εκτενή αναφορά για τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του προς άρση του αδιεξόδου με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά τους όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μετέφεραν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη της διαδικασίας τονίζοντας την προσήλωση τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθορίζουν τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, στη βάση και της πρόσφατης Προεδρικής Δήλωσης καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβαν την ανάγκη αναστροφής τους, αλλά και προσήλωσης στα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789.

Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

(ΡΜ/ΕΚ)