Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2021 09:58

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με ομολόγους του από το Νότιο Σουδάν και το Καζακστάν, στη Νέα Υόρκη

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες, Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021, στη Νέα Υόρκη, χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, την πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν.

Κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν κ. Deng Dau Deng, οι δύο Υπουργοί συνυπέγραψαν Κοινό Ανακοινωθέν με το οποίο εγκαθιδρύονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο Ανακοινωθέν εκφράζεται, μεταξύ άλλων, η επιθυμία των δύο χωρών να εργαστούν για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συνεργασίας, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επαναβεβαιώνεται η προσήλωσή τους στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από το Καζακστάν κ. Tileuberdi Mukhtar, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να υλοποιήσουν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε το 2019 για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Tileuberdi αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο το προσεχές διάστημα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από επιχειρηματίες. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ο αντίκτυπος από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο τελευταίος προσφώνησε τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ενώ παρακάθισε επίσης στη συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil και ακολούθως παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν οι ομογενειακές οργανώσεις.


(ΜΒ)