Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2021 20:02

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας

Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, μετά από πρόσκληση της φίλης δημάρχου Λακατάμιας, για να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής σε πέντε ήρωες των αγώνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ονόματα των οποίων θα δοθούν σε αντίστοιχες οδούς που βρίσκονται στα όρια του Δήμου.

Η ενέργεια αυτή του Δήμου Λακατάμιας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού πέραν της οφειλόμενης τιμής σε ενάρετους και επιφανείς ήρωες που θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους, για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας, αποτελεί για εμάς άλλο ένα εγερτήριο σάλπισμα αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Ελλαδίτη Αντιστράτηγου Νικόλα Παπαγεωργίου, που υπηρετούσε στην Κύπρο το 1964 με το βαθμό του υπολοχαγού, ως διοικητής του 3ου Λόχου της νεοσύστατης τότε 31ης Μοίρας Καταδρομών. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος με πυρά στο στήθος, στις 7 Αυγούστου 1964, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του υψώματος Λωρόβουνος στην Τηλλυρία.

Τιμούμε την μνήμη των υποστράτηγων Αντρέα Αρέστη και Χρήστου Φώτη, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, και του υποστρατήγου Τάσου Μάρκου ο οποίος ακόμα αγνοείται, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απόκρουσης του Τούρκου εισβολέα το 1974 και μας κατέδειξαν με το παράδειγμα, το ήθος, τη λεβεντιά, τις ηρωικές πράξεις και τη θυσία τους το δρόμο της ευθύνης και του αγώνα.

Τιμούμε, τέλος, τη μνήμη του καταδρομέα στρατιώτη Σωτήρη Κωσταντίνου πουδολοφονήθηκε την 15η Ιουλίου 1974, την αποφράδα εκείνη ημέρα του πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Σωτήρης τάφηκε μαζί με τους άλλους καταδρομείς στρατιώτες που έπεσαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του προεδρικού. Όμως, μετά από πολύχρονες προσπάθειες της οικογένειάς του, αποδείχθηκε μέσα από επιστημονική έρευνα και μαρτυρίες, ότι δεν έλαβε μέρος στην επίθεση κατά του προεδρικού, αλλά δολοφονήθηκε άνανδρα πριν εκδηλωθεί η εν λόγω επίθεση.


Φίλες και φίλοι,

Το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή τα αντιμετωπίζουμε σήμερα ως δύο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας, απολύτως συνυφασμένα, αφού η τουρκική εισβολή προέκυψε ως επακόλουθο του πραξικοπήματος, της καταστροφικής εκείνης πράξης της 15ης Ιουλίου του 1974.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει, ενώνοντας τα χέρια όλοι μαζί, να εγείρουμε ισχυρή αντίσταση σε όσους αναζητούν ρωγμές στην εθνική μας υπόθεση.

Δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι από τούδε και στο εξής δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και δε θα επιτρέψουμε ξανά να κινδυνεύσει η δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη ομιλία του κατά τις Εργασίες της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, βάσει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Ανέφερε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.

Εμπόδιο όμως αποτελούν ξεκάθαρα η ανελαστική στάση της Τουρκίας, η νέα ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που προωθεί της Τουρκικές θέσεις παραβλέποντας το πραγματικό συμφέρον των ίδιων των Τουρκοκυπρίων και τα νέα τετελεσμένα που προωθεί στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η μνήμη των ηρώων που τιμούμε σήμερα με τα αποκαλυπτήρια οδών που φέρουν τα ονόματά τους, μας τροφοδοτεί με δύναμη στην προσπάθεια να επιτύχουμε τον υπέρτατο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Η πίστη και η θέληση για επιστροφή στις κατεχόμενες πατρογονικές μας εστίες, καθίσταται ο φάρος που καθοδηγεί τα βήματα και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε τα νέα εμπόδια και να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

Σας ευχαριστώ.

 

(ΜΒ)