Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2021 13:34

Υπογράφτηκαν συμβάσεις για το Υδατικό Έργο Βασιλικός – Λευκωσία

Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υδροδότηση της αστικής και περιαστικής Λευκωσίας

Δύο σημαντικές συμβάσεις για την υδροδότηση της Λευκωσίας υπογράφτηκαν σήμερα μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του ΥΓΑΑΠ και των Εταιρειών ΙACOVOU BROTHERS και ATLASPANTOU, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, κ. Κώστα Καδή.  Πρόκειται για την υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής των Αγωγών «Σταυροβούνι-Νήσου» και «Νήσου-Λευκωσία», που αποτελούν υποέργα του υδατικού έργου Βασιλικός – Λευκωσία. «Και τα δύο αυτά έργα είχαν συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.  Περνάμε λοιπόν από την εξαγγελία στην υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων που θα διασφαλίσουν την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών», τόνισε ο Κώστας Καδής.  

Αναφερόμενος στις εν λόγω συμβάσεις, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ περίπου, εντάσσονται στο μεγάλο υδατικό έργο Βασιλικός-Λευκωσία, που αποσκοπεί στη μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού προς τη Λευκωσία και θα αποτελεί μια δεύτερη βασική πηγή υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής της Πρωτεύουσας.  Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο Βασιλικός–Λευκωσία θα καλύψει όλους τους Δήμους της πρωτεύουσας και 29 συνολικά κοινότητες, κυρίως από την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας. «Λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή, αυτό το έργο καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό, αφού θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη υδροδότηση της αστικής και περιαστικής Λευκωσίας ακόμα και σε συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Καδής. 

Η πρώτη σύμβαση, που έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΙACOVOU BROTHERS, αφορά στην κατασκευή του υποέργου για τον αγωγό Σταυροβουνίου-Νήσου, μήκους 16,55 χιλιομέτρων, και με προϋπολογισμό €3.667.000. Η δεύτερη σύμβαση έχει ανατεθεί σε Κοινοπραξία εταιρειών υπό την επωνυμία ATLASPANTOU και αφορά στην κατασκευή του υποέργου για τον αγωγό Νήσου-Λευκωσίας, μήκους 19,2 χιλιόμετρα και συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε €3.920.000,00. Και οι δύο Συμβάσεις αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και από Εθνικούς Πόρους ενώ η διάρκεια εκτέλεσης των έργων είναι 18 μήνες. 

Τις Συμβάσεις υπέγραψαν εκ μέρους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που είναι η αναθέτουσα Αρχή, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΑΥ, κ. Παναγιώτα Χατζηγεωργίου και οι κ.κ. Άλκης Ιακώβου και Μάριος Ποντίκης, εκ μέρους των εταιριών ΙACOVOU BROTHERS και ATLASPANTOU, αντίστοιχα.  Σε δηλώσεις τους, ο κ. Άλκης Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών και ποιοτικών πλαισίων που έχουν τεθεί ενώ ο κ. Ποντίκης, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά της Κοινοπραξίας που θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για την υδροδότηση της Λευκωσίας. 

(ΜΑΚ)