Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2021 19:21

Παρέμβαση βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ για το προσχέδιο του Δεύτερου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Πολιτικής Ομάδας σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για το προσχέδιο του Δεύτερου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο (Σύμβαση της Βουδαπέστης), ειδικότερα όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας και την αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η αλματώδης ανάπτυξη του διαδικτύου και η μεγαλύτερη εξάρτηση από την ψηφιοποίηση συνέβαλαν στη δραματική αύξηση νέων και τεχνολογικά προηγμένων μορφών εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, τα οποία υπερβαίνουν γεωγραφικά σύνορα και εθνικές δικαιοδοσίες.  Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει ποικίλες μορφές, περιλαμβανομένης της παράνομης πρόσβασης σε λογαριασμούς στο διαδίκτυο, της απάτης με υπολογιστή και της παιδικής πορνογραφίας. Η συστηματική εκμετάλλευση, στην οποία επιδίδονται εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, αναδεικνύει την ανάγκη για πιο στοχευμένες κοινές στρατηγικές και για ενισχυμένη πρακτική συνεργασία.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η Σύμβαση της Βουδαπέστης αποτελεί το μοναδικό νομικά δεσμευτικό διεθνές εργαλείο κατά του κυβερνοεγκλήματος, με έναν εκ των κύριων σκοπών του να είναι η παροχή πλαισίου διεθνούς συνεργασίας μεταξύ συμβαλλομένων στη Σύμβαση κρατών. Το πρόσθετο Πρωτόκολλο, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, αναμένεται να παράσχει πρόσθετη προστασία, καθότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια κατέστη πιο δύσκολος ο εντοπισμός του κυβερνοεγκλήματος και η τιμωρία των εγκληματιών. Το Πρωτόκολλο, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, παρέχει εργαλεία για την αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων και για άμεση συνεργασία, ενώ κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Εμπεριέχει επίσης σαφείς μηχανισμούς κατά της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων και διευκρινίζει ότι οι έρευνες πρέπει να είναι βάσιμες.

Είναι επιτακτική ανάγκη, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικές διατάξεις του Πρωτοκόλλου, ώστε να προωθείται η ορθή και πρακτική του εφαρμογή και να αποφεύγονται αυθαίρετες παρεμβολές στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρχει ευελιξία στο Πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά διαφορετικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης και ρυθμιστικά πλαίσια, την πρόβλεψη νέων μεθόδων διαχείρισης δεδομένων και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, και να διασφαλίζονται η αναλογικότητα και η διαφάνεια. Ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην παγκόσμια αυτή πρόκληση δεν πρέπει να παρακωλύει τις προσπάθειες μας για διαφύλαξη του κράτους δικαίου και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των θυμάτων των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

(ΝΓ)