Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2018 10:12

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – 14 Ιουνίου

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για ασφαλή αίμα και προϊόντα αίματος, αλλά και για να τιμηθεί, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και λίγο από το πολύτιμο αίμα του. Η ημέρα δίνει το μήνυμα ότι η αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος είναι πανανθρώπινη και αποτελεί μια γιορτή για όλους εκείνους που ευθύνονται για την σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας το αίμα τους εθελοντικά και χωρίς ανταλλάγματα.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 είναι «Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου την ζωή». Στόχος είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, και η τοποθέτηση της εθελοντικής αιμοδοσίας ανάμεσα στις προτεραιότητες του καθενός από εμάς ώστε αυτή να αποτελεί μια αυτονόητη και φυσιολογική διαδικασία, μια στάση ζωής και μέρος της κουλτούρας της νέας γενιάς.  Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι η αιμοδοσία μπορεί να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προσφορές προς τον συνάνθρωπο και μια από τις σπουδαιότερες πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς. Η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες συνδράμει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που αφορά στην έλλειψη αίματος. 

Στη χώρα μας, η εθελοντική αιμοδοσία είναι θεσμός. Η σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αμισθί εθελοντών αιμοδοτών σε αναλογία πληθυσμού της σε σύγκριση με άλλα κράτη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εκφράζονται ευχαριστίες προς όλους τους συμπολίτες μας δωρητές αίματος, αλλά και προς όλους όσοι συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι άνθρωποι αυτοί με τη στάση τους δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πολιτισμού. Παράλληλα, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που η υγεία τους το επιτρέπει να γίνουν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια των εθελοντών αιμοδοτών και να είναι εκεί για τον συνάνθρωπο τους. Να δώσουν αίμα και να μοιραστούν τη ζωή.

(ΜΓ)