Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2021 12:43

H Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας κ. Andrzej Duda, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Πολωνό Πρόεδρο συνόδευαν η Πρέσβης της Πολωνίας στη Λευκωσία κ. Irena Lichnerowicz- Augustyn, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βαρσοβία, κ. Πέτρος Νακούζης, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Καγκελαρία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Πολωνία όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η κα Δημητρίου στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας για το σύνολο των Κυπρίων πολιτών.

Ο κ. Duda επαναβεβαίωσε την πάγια θέση αρχών της Πολωνίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν την Κύπρο και την Πολωνία και το ορόσημο της εξηκοστής επετείου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εκφράστηκε, εξάλλου, η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, μέσω ενισχυμένων ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.  

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα  των δύο χωρών. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το βασικό δίδαγμα από την πανδημική κρίση είναι η σημασία της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και τη διαμόρφωση ενός  πιο βιώσιμου και ελπιδοφόρου μέλλοντος για τους πολίτες.

(ΝΓ/ΣΧ)