Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2021 13:41

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο πριν την έναρξη των εργασιών, προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. 

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νουρής ανέφερε:

«Σήμερα θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Αφγανιστάν και φυσικά ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και η πρόοδος σε σχέση με τις δράσεις που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση.

Το ανθρωπιστικό ζήτημα μας απασχολεί όλους ιδιαίτερα και φυσικά θα είναι μακρά η συζήτηση για το πώς προχωρούν τα πράγματα.  Την ίδια ώρα, όμως, θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους μου πώς να αποτρέψουμε την όποια νέα μαζική εισροή μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, και γι’ αυτό μαζί με τους εταίρους των Μεσογειακών χωρών, τους MED5, θα εγείρουμε το ζήτημα καθώς και τη μεγάλη ανησυχία μας για τον προτεινόμενο Κανονισμό Ελέγχου Διαλογής (Screening Regulation).

Από την άλλη, για τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, οι αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης πρέπει να είναι αλληλο-συνδεδεμένες, τόσο με όποιο μέτρο αποφασιστεί όσο και με το νέο πακέτο για τη μετανάστευση.

Για αυτό, σήμερα θα προτείνουμε τρία συγκεκριμένα μέτρα - και φυσικά θα επιδιώξουμε συμφωνία σε αυτά - για τη διαχείριση των συνόρων και για την ανάγκη να υπάρχουν κεντρικά συμφωνημένες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τρίτων χωρών, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των επιστροφών».

 

ΜΦ/ΕΧ/ΣΧ