Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2021 10:35

Επίτευξη συμφωνίας για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή σε επίπεδο ΟΟΣΑ

H Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ στις 8 Οκτωβρίου 2021, σηματοδοτώντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διασφάλιση των φορολογικών βάσεων και των δημόσιων εσόδων των οικονομιών.

Η Κύπρος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο αφού δεν είναι μέλος ούτε του ΟΟΣΑ ούτε και του Inclusive Framework λόγω ενστάσεων χώρας μέλους του οργανισμού. Ως εκ τούτου η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών μελών του οργανισμού (Inclusive Framework). Εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που διέπουν το σχέδιο των δύο πυλώνων, όπως αυτές καταγράφονται στη χθεσινή δήλωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και επισφραγιστούν στη συνάντηση των G20 στις 13 Οκτωβρίου, 2021.

Οι Κυπριακές Αρχές αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη συνάντηση των G20, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του 2022. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την επίτευξη της συμφωνίας και θα εργαστεί εποικοδομητικά συμμετέχοντας ενεργά στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την εισαγωγή του παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15% διασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης. 

(ΝΓ)