Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2018 08:50

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση TELETHON 2018, χθες

Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο, στη φιλανθρωπική εκδήλωση του ΤΕLΕΤΗΟΝ, η οποία έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς εθελοντικής δράσης και αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Είναι με τέτοιες εκδηλώσεις που οι πολίτες συμβάλλουν με τη δική τους προσφορά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, ενώ επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ευαισθητοποίησης περισσότερων φορέων και πολιτών.

Με την αποψινή εκδήλωση φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω επιτυχή ανάπτυξη του TELETHON και να υποστηρίξουμε τον σκοπό που επιτελεί που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Ως Κυβέρνηση, καθορίζοντας τις προτεραιότητες μας για το μέλλον, επιλέξαμε ως επιλογή τη στροφή στην ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνοντας πως στον τομέα της Υγείας μπορούμε να αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής, δρομολογήσαμε την περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, επεκτείνοντας τις ερευνητικές του δραστηριότητες.

Αυτό θα γίνει κατορθωτό με τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, στο οποίο θα στεγαστούν καινοτόμες ερευνητικές ομάδες των οποίων  οι δραστηριότητες θα αφορούν τόσο τον τομέα της γενετικής, νευρολογίας και βιοϊατρικής όσο και σε άλλους αναδυόμενους τομείς.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 40 εκ. ευρώ, το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με ποσό ύψους €26 εκ. ευρώ, το οποίο παραχωρείται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αλλά και με κυβερνητική εγγύηση και με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους του κράτους για αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς το Ινστιτούτο για να καλύπτονται κυρίως οι δόσεις του δανείου.

Η  εν λόγω επένδυση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό συμμέτοχο και υποστηρικτή.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα δυναμική στον τομέα της έρευνας στην υγεία, με προστιθέμενα οφέλη για την κοινωνία και τους ασθενείς, στους οποίους θα προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής με την άρτια του υποδομή, την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, ήδη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στην προσφορά εξειδικευμένων και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών, στη διεξαγωγή ανταγωνιστικής πρωτοποριακής έρευνας και στην παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, μέσα από τη μεταπτυχιακή του Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στηρίζει τα μέλη του, παιδιά και ενήλικες από όλη την Κύπρο.

Το γνωρίζουμε ότι η επιτυχία απαιτεί τη συμβολή όλων μας. Η πολιτεία δεν θα υστερήσει όπως δεν υστέρησε ποτέ. Απαιτείται όμως η στήριξη όλων μας, πολιτείας και πολιτών, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα προσφοράς και να διευρύνουμε ποιοτικά και ποσοτικά το πεδίο της δραστηριότητας και της  προσφοράς σας.

Το κράτος θα είναι πάντοτε αρωγό στο έργο του Ινστιτούτου, στηρίζοντας το μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του. Η συνεισφορά μας για παροχή υπηρεσιών ανέρχεται στα 5,3 εκ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ, αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που αφορούν την έρευνα και εκπαίδευση.

Αν και θα ήθελα να αποφύγω την παράθεση αριθμών,  στην προκειμένη  περίπτωση αξίζει να επισημάνω πως στο Ινστιτούτο παρέχονται πέραν των 500 εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Επτά χιλιάδες συμπολίτες εξετάζονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του, ενώ γενικά παρέχονται 85,000 υπηρεσίες περίπου, που αφορούν νευρογενετικές και νευρομυικές παθήσεις, γενετικές ασθένειες και σύνδρομα, θαλασσαιμία, σπάνια νοσήματα, υπηρεσίες δικανικής γενετικής και άλλα.

Με λίγα λόγια, η συμβολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής,  στο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι καθοριστική και αναντικατάστατη.

Είναι γι’ αυτό που εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, και του ιδίου προσωπικά, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, σ’ όλους τους μικρούς και μεγάλους δωρητές, αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στον διευθυντή, τα επιστημονικά στελέχη και το προσωπικό του Ινστιτούτου για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν αναφερόμουν στον Σύνδεσμο για άτομα με μυϊκή ασθένεια όπως και στην Πρεσβεία της Ιταλίας για τη βοήθεια και τη συνδρομή τους στην αποψινή εκδήλωση.

(ΡΜ/ΜΓ)