Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2021 16:26

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί με τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στέφανο Στεφάνου και μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Στη συνάντηση, από πλευράς Υπουργείου, συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κ. Κυπριανός Λούης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη μετά από μια προκαταρκτική που έγινε πριν από ένα χρόνο και ότι στο παρόν στάδιο είμαστε σε θέση να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εναπόκειται πλέον στη Βουλή για πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού αν και δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς, εντούτοις θα δημιουργήσουμε μια δομή διακυβέρνησης, ένα πολιτειακό θεσμό, που θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Πολιτισμό.

Σημείωσε επίσης ότι πέραν του βασικού νομοσχεδίου υπάρχουν και κάποια αλλά παρεμφερή νομοθετήματα για τα οποία θα γίνουν επιμέρους συζητήσεις στη Βουλή. Ενώ, με την ευκαιρία επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ένα συναφές και πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των καλλιτεχνών και άλλων εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στη δομή του Υφυπουργείου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι, όπως επεξηγήθηκε στη Βουλή, θα προσδιοριστεί μετά από την ψήφιση των σχετικών προϋπολογισμών, αλλά είναι εμφανές ότι το Υφυπουργείο θα έχει δυο βασικούς πυλώνες, εκείνο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα συγκροτηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εκείνο της Πολιτιστικής Δημιουργίας, με τη μεταφορά των υφιστάμενων Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Διευκρίνισε, επίσης, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία και η διάρθρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα διατηρηθεί στο ακέραιο.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι σε σχέση με παλαιότερες συζητήσεις που είχαν γίνει, με την ευκαιρία της νομοτεχνικής επεξεργασίας που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίστηκε ότι δεν υφίσταται κάποιο θέμα συνταγματικότητας, αλλά η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν θα είναι κάποιο Υφυπουργείο του ΥΠΠΑΝ, αλλά όπως και τα άλλα υφιστάμενα, Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω.

Τέλος, ο κ. Πρόδρομου άκουσε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, ενώ επιφυλάχθηκε για περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, εκφράζοντας την ευχή όπως και το ΑΚΕΛ στηρίξει τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού που ανέκαθεν ήταν μια επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

ΙΠ