Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2021 17:54

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους Αγροτικών Οργανώσεων

Συζήτησαν για επάρκεια και αύξηση των τιμών των ζωοτροφών

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των αγροτικών οργανώσεων για να συζητήσουν, το θέμα της επάρκειας των σιτηρών στην αγορά, καθώς και την ανάγκη για στήριξη των κτηνοτρόφων που επηρεάζονται άμεσα από τη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ζωοτροφών, που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος για τις ενέργειες στις οποίες προέβη τις τελευταίες μέρες σε σχέση και με τα δύο πιο πάνω θέματα, και ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τους εμπόρους ζωοτροφών αλλά και τις επαφές του για το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ως προς την επάρκεια σιτηρών, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν πλέον στην αγορά οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των παραγωγικών ζώων του τόπου μας. Μετά από μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, αποφασίστηκε όπως άμεσα τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες τήρησης αποθεμάτων, όπως προβλέπεται από τη σχετική Νομοθεσία, με στόχο τη συγκέντρωση αποθεμάτων ύψους 4% από τους εμπορευόμενους, μέχρι την 1η Μαρτίου 2022.  Προς τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός Γεωργίας θα εκδώσει σχετικό Διάταγμα. Μέχρι τη συγκέντρωση των αποθεμάτων, Επιθεωρητές του Υπουργείου θα διενεργούν τακτικούς ελέγχους ως προς την ομαλή λειτουργία της προμήθειας και διάθεσης των σιτηρών προς όλους τους κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά τη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ζωοτροφών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και πλήττει αναπόφευκτα και την κυπριακή κτηνοτροφία τους τελευταίους μήνες, έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης για όλους τους κτηνοτροφικούς κλάδους και υπογραμμίστηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης για παροχή προσωρινής στήριξης, ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά να λειτουργήσει ορθολογικά και να επιμεριστεί το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.  

Στη βάση των όσων συζητήθηκαν, ο Υπουργός θα παρουσιάσει τους τελικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών.

(ΜΑΚ)