Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2021 18:45

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων

Απέραντος σεβασμός. Σε αυτές τις δύο λέξεις εμπεριέχεται η ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσφέρατε, για τους δρόμους που μας ανοίξατε, για τις μάχες που δώσατε, για τις αξίες με τις οποίες μας γαλουχήσατε. Σε εσάς τους πρεσβύτερους μας οφείλουμε αυτό που είμαστε ο καθένας και η καθεμιά μας σήμερα. 

Είναι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόταση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνει η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου. Πρόκειται για μια οργάνωση με έντονη δράση στον τομέα της εκπροσώπησης και διαφύλαξης των συμφερόντων των πρεσβυτέρων πολιτών της Κύπρου, της οποίας πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, με την ευκαιρία της οποίας πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1990 και εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο εορτασμός της ημέρας αυτής σκοπό έχει την απόδοση φόρου τιμής στους ηλικιωμένους, την αναγνώριση της συμβολής τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Άλλωστε, στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν ολοένα και ενεργότερο ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσω της αυξανόμενης συμμετοχής τους στα κοινά, της εθελοντικής προσφοράς, της βοήθειας και στήριξης προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά κυρίως της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους.

Οι άνθρωποι της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» μετά τη συνταξιοδότηση ανακαλύπτουν συνήθως ξεχασμένες ή παραμελημένες δημιουργικές δυνάμεις και μετουσιώνουν την πείρα και τη σοφία της ζωής σε όνειρα, δημιουργία και προσφορά.

Η αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι παύουν να είναι τόσο ενεργά μέλη της κοινωνίας είναι πλέον παρωχημένη. Η νέα πραγματικότητα είναι ότι, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, έχουν προστεθεί περισσότερο από τριάντα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου, τα οποία μπορεί να ζει με ποιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει ορίσει τη δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης». Η στάση ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα βάρος το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλάζει και δίνει τη θέση της στη σύγχρονη οπτική, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τρίτη ηλικία κρύβει δυνατότητες, διαθέτει μια δυναμική την οποία πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε, επιλύοντας τα όποια προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.

Η πανδημία του COVID-19 και συνακόλουθα οι αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε ανέδειξαν την ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση, που θα επικεντρωθεί στην υγιή γήρανση και θα διασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνατότητές τους με αξιοπρέπεια και ισότητα, εστιάζοντας στη δημιουργία φιλικού προς τους πρεσβύτερους περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων έναντι των ηλικιωμένων, στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στη δημιουργία πολιτικών που θα στηρίζουν ουσιαστικά τους ηλικιωμένους και άλλα.

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων είναι η «Ψηφιακή Ισότητα για όλες τις ηλικίες». Ο κόσμος μας πλέον κινείται ολοένα και περισσότερο στη σφαίρα των ψηφιακών τεχνολογιών.  Η ισότιμη πρόσβαση στις νέες αυτές τεχνολογίες και η επένδυση στον ψηφιακό γραμματισμό και την απόκτηση απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες και τα στρώματα της κοινωνίας. 

Όσον αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, η δυνατότητα πρόσβασής τους στην ψηφιακή τεχνολογία έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, γεγονός που αναδείχθηκε στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού και οδήγησαν, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, σε κοινωνική απομόνωση, μεγεθύνοντας σημαντικά το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της μοναξιάς που αντιμετώπιζαν αρκετοί ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

Ως εκ τούτου η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό μπορούν να ενδυναμώσουν τους ηλικιωμένους, να τους βοηθήσουν σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους, διατηρώντας σχέσεις και επαφές με αγαπημένα τους πρόσωπα, έστω και εξ αποστάσεως, να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους σε καίριες κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες, σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας, να έρθουν σε επαφή με ομάδες συνανθρώπων μας με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα, ενισχύοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους και δημιουργώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τους πρεσβύτερούς μας, οι οποίοι από τη γέννηση της Δημοκρατίας μας, έδωσαν σκληρούς αγώνες και μάχες στον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό στίβο, στηρίζοντας τον πυρήνα της κοινωνίας μας, την οικογένεια και μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές αξίες αναλλοίωτες ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμβολή των ηλικιωμένων μας στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας για ελευθερία. Ως εκ τούτου, έχουν κάθε δικαίωμα να αιτούνται τα αυτονόητα, μια ζωή με ποιότητα και χωρίς διακρίσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να τους αποδοθεί ως αναγνώριση της προσφοράς και των αγώνων τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πρεσβυτέρων μας, διαχρονικά στέκεται δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας.  Μέσω του θεσμού της Βουλής των Γερόντων, ενός θεσμού που υφίσταται από το 1999, το κοινοβούλιοπροσφέρει βήμα για διάλογο, προβληματισμό και επικοινωνία του νομοθετικού σώματος με τα ώριμα μέλη της κοινωνίας μας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη συνεχιζόμενη προσφορά των πρεσβύτερων συμπολιτών μας.

Ως Πρόεδρος της Βουλής σάς διαβεβαιώ ότι θα εργαστώ ακούραστα, ώστε το κοινοβούλιο να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τους πρεσβύτερούς μας και να αναπτύξει περαιτέρω τις διόδους επικοινωνίας, ώστε να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη σοφία και την πείρα σας, τις καλές πρακτικές, αλλά και να διδαχτούμε από τα όποια λάθη, για να κτίσουμε μια κοινωνία που συνεχώς θα βελτιώνεται.  Σε αυτή την προσπάθεια, η ενεργός παρουσία σας στα δρώμενα σας χώρας σας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ταυτόχρονα, η Βουλή εκφράζει την ετοιμότητά σας να συμβάλει εποικοδομητικά, και με τη συνεργασία σας εκτελεστικής εξουσίας, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται.

Με πυξίδα την πορεία που σας διανύσατε, έχουμε χρέος να εκσυγχρονίσουμε σας θεσμούς σας και σας κρατικούς μηχανισμούς σας, να εξυγιάνουμε την πολιτική και δημόσια ζωή, αλλά και να συνεχίσουμε τον αγώνα σας για πρόοδο και ευημερία στον τόπο σας, ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου σας, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενιών. Οφείλουμε σε εσάς όχι απλώς ένα μεγάλο «ευχαριστώ» αλλά την απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια  να τρυγήσουμε τη σοφία σας και να κρατήσουμε σας συμβουλές σας ως πολύτιμα εφόδια στον δικό σας αγώνα να φανούμε αντάξιοι σας κληρονομιάς σας.

(ΕΚ)