Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2018 13:54

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργεί η Τουρκία είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει τουρκικών εκλογών, ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο πέραν αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι όλη γύρω από την Κύπρο.

Εμείς παρακολουθούμε σίγουρα τις τουρκικές εκλογές. Επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται.

Η κατάσταση πραγμάτων είναι γνωστή. Ισχύει το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καθορισμένη, κατοχυρωμένη, κατατεθειμένη με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εκεί όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Αυτό είναι που ισχύει.

Αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, οποιεσδήποτε παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο θα αντιμετωπιστεί με τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας.

Εδώ και καιρό έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την κατάσταση και ήδη υπάρχει μάλιστα, εξαιτίας προηγούμενων περιστατικών, και σχεδιασμός πιθανών αντιδράσεων που δεν θα δημοσιοποιήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε χρήσιμο χρόνο η επεξεργασία.

Είναι η τουρκική πλευρά, συγκεκριμένα η Τουρκία, η οποία προκρίνει διαρκώς αυτό το κλίμα έντασης, προκλήσεων και δηλώσεων. Αυτή δεν είναι η δική μας κατεύθυνση ούτε η δική μας επιλογή». 

ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα