Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2021 17:30

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στους εορτασμούς για την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Λαζάρου

Νιώθω, αλήθεια, βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα στη γενέτειρά μου, τη Λάρνακα και μάλιστα σ’ έναν χώρο μυστηριακό το «Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου» μας που αποπνέει αγιότητα και θαυματουργική ενέργεια.

Είμαστε εδώ σήμερα για τους εορτασμούς της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου και προστάτη της πόλης μας, του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου που τιμά και δοξάζει ολόκληρη η Κύπρος. Και  έχω τη τιμή, η ιδιαίτερη αυτή γιορτή να τελεί υπό την αιγίδα μου ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια γιορτή όπου η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων αφθονούν.  Κυρίως όμως αφθονεί η αγάπη και η προσφορά. 

Η σημερινή φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τετράχρονου Σάββα Σάββα, φίλου του τετραήμερου Αγίου Λαζάρου, δίνει μια διαφορετική διάσταση, μια διάσταση ανθρωπιάς απλώνοντας το χέρι προς τους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συνοδοιπόρος στον δύσκολο καθημερινό αγώνα τους για φυσιολογική ζωή. Το κράτος με ανθρωπιά και αλληλεγγύη οφείλει να δίνει δυναμικά το παρόν του στον αγώνα για ομαλή κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.  

Η προσπάθεια όμως δε σταματά εδώ. Χρέος όλων των πολιτειακών αξιωματούχων η διαμόρφωση μιας κοινωνίας με κυριότερα γνωρίσματα την ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, μα, πάνω απ’ όλα το ήθος. Οφείλουμε όλες και όλοι να είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα κατά της ετικετοποίησης και του ρατσισμού, στον αγώνα για αυτονομία και ασφάλεια.

Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, με υπέρτατο στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που να αποδέχεται και να στηρίζει όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες και όλους που συνέβαλαν στην άρτια αυτή διοργάνωση, που πραγματοποιείται στις δύσκολες πανδημικές συνθήκες που ζούμε, καθώς και στον κόσμο που έχει κατακλύσει τον χώρο εδώ, γεγονός που καταδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία των συμπατριωτών μας. Ειδικότερα, η παρουσία συνανθρώπων μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, ότι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου και το δικαίωμά του στην ίση συμμετοχικότητα στην κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτα. 

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αξιοθαύμαστη ψυχική δύναμη που καταφέρνουν να αντλούν οι γονείς του μικρού Σάββα δείχνοντας μας τον δρόμο της προσφοράς και της αγάπης. Σας καλώ όλες και όλους να δείξετε έμπρακτα την αγάπη σας και να εισφέρετε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, με σκοπό την ενίσχυση του Κέντρου ΑμΕΑ Άγιος Λάζαρος, του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάριου Νοσοκομείου και της Παιδιατρικής Πτέρυγας του Νέου Νοσοκομείου Λάρνακας. Και βλέποντας τη μαζική προσέλευση σήμερα εδώ νιώθω ότι υπάρχει ελπίδα που πηγάζει από την αγάπη και την αλληλεγγύη. Γιατί αυτή είναι η Κύπρος. Η Κύπρος της ανθρωπιάς, της προσφοράς, του εθελοντισμού.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)