Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2018 15:15

Εγκαίνια των εκθέσεων «Αλμύρα» και «Green Room» στο Βερολίνο

Στις 7 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της πολιτιστικής σειράς «Κυπριακές Μινιατούρες» στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το «Sophia Foundation for Children», τελέσθηκαν τα εγκαίνια δύο εκθέσεων φωτογραφίας της έκθεσης «Αλμύρας» και της έκθεσης «Green Room» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπεθάνιεν (Kunstquartier Bethanien).

Στην έκθεση «Αλμύρα» 23 επαγγελματίες και ερασιτέχνες Κύπριοι και Έλληνες φωτογράφοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στην ευρεία έννοια της λέξης αλμύρα και αποτύπωσαν στο φακό τους έντονες εικόνες και αισθήσεις.

Οι φωτογράφοι είναι οι Άκης Εργατούδης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ανίκητος Χατζηχαραλάμπους, Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου, Αντρέας Βασιλείου, Γιάννος Ζαχαρίου, Γιώργος Ερέσσιος, Γιώργος Πανταζής, Δημήτρης Βαττής, Έλενα Μιχαήλ, Ελένη Περικλέους-Κέστα, Ιωάννα Μαρκίδου, Καρολίνα Φωτιάδου, Λουίζα Νικολαΐδου, Μαρίνα Βερνίκου, Μαρίνα Σιακόλα, Μάριος Αποστολίδης, Μάριος Καρύστιος, Μιχαήλ Κούλουμος, Νικόλας Μιχαήλ, Τόνια Δραγούνη, Χάρης Πελλαπαϊσιώτης και Χριστόδουλος Παπαδόπουλος.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας είχαν οι φωτογράφοι Νικόλας Μιχαήλ και Γιώργος Πανταζής, πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του «Πάφος 17» και για πρώτη φορά ταξίδεψε εκτός συνόρων.

Η δεύτερη έκθεση φωτογραφίας «Green Room» της φωτογράφου Μαρίνας Σιακόλα, παρουσιάζει ασπρόμαυρα πορτρέτα παιδιών του ορφανοτροφείου Μακάριος, στην Κένυα. Το πράσινο δωμάτιο είναι μια μικρή κάμαρη στις παλιές εγκαταστάσεις του ορφανοτροφείου, το οποίο για πολλά χρόνια φιλοξενούσε παιδιά, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν εκεί. Η Μαρίνα Σιακόλα άρχισε να φωτογραφίζει το 2008 και συνέχισε ακόμα και όταν τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτή η σειρά φωτογραφιών ξεκίνησε επειδή η καλλιτέχνης ήθελε να δώσει στα παιδιά έναν χώρο για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να ονειρευτούν και να παίξουν. Ζήτησε από τα παιδιά να επιλέξουν πώς ήθελαν να φωτογραφηθούν και τα παιδιά έκαναν τα υπόλοιπα. Κάποια ποζάρουν με τους αδελφούς τους, άλλα φορούν χειροποίητες μάσκες ή έρχονται με παιχνίδια, ως σκηνικά, αλλά το πράγμα που τα ενώνει είναι η προθυμία να αποκαλυφθούν, να μοιραστούν τη ζωή τους με τη φωτογράφο και την κάμερα. Τα παιδιά έγιναν οι “VIPs” της φωτογράφου, ο δε τίτλος της σειράς Green Room σκόπιμα προκαλεί συσχετισμούς με αυτή τη δυτική ιδέα της κουλτούρας των VIP – «πράσινα δωμάτια» back stage. Η φωτογράφος επίσης σκόπιμα απογύμνωσε τα πορτρέτα από κάθε χρώμα και κατόρθωσε να αποτυπώσει έτσι το συναίσθημα στα πρόσωπα των παιδιών. Στόχος της ήταν να παρουσιάσει ότι αυτό που γιορτάζουμε ως διασημότητα είναι τόσο ασήμαντο σε σχέση με αυτό που βίωσε σε αυτό το ιδιαίτερο σπίτι, όπου έμαθε ότι, αν δώσει κανείς στα παιδιά τα βασικά τους δικαιώματα: καταφύγιο, προστασία, εκπαίδευση και ελευθερία,  η πλούσια, ζωντανή αθωότητα της παιδικότητας θριαμβεύει.

Οι δύο εκθέσεις παρουσιάστηκαν μέχρι και τις 10 Ιουνίου και λόγω της εντελώς ασυνήθιστηςθεματικότητάς τους, άφησαν πολύ έντονες και δυνατές εντυπώσεις στους περίπου 350 επισκέπτες.

Αναφέρουμε, ότι η  έναρξη της πολιτιστικής σειράς «Κυπριακές Μινιατούρες», που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή φορά στο Βερολίνο, σηματοδοτήθηκε στις 22 Απριλίου στην Εκκλησία των Παθών με το σόλο πρόγραμμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που όπως πάντα η μοναδικότητα του συνεπήρε τόσο το ελληνικό όσο και το γερμανικό κοινό. Η σειρά συνεχίστηκε με τη δεύτερη «Κυπριακή Μινιατούρα» στις 6 Μαϊου, στο Kulturbrauerei (πολιτιστικό Ζυθοποιείο), με το πρόγραμμα «Let the spirit flower», ένα μουσικό ταξίδι σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, με έντονα έθνικ στοιχεία και εμπρεσιονιστική αυτοσχεδιαστική διάθεση.  Οι τέσσερις δεξιοτέχνες του είδους, Ανδρέας Γεωργίου (8χορδη κλασσική και 16χορδη ακουστική κιθάρα), Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνητικά), Ρόδος Παναγιώτου (τύμπανα και κρουστά)  και Rodrigo Caceres (ηλεκτρικό μπάσο), ανέπτυξαν συνθέσεις του Ανδρέα Γεωργίου, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ethnic-Jazz.

Η πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Μινιατούρες» συνεχίζεται με ακόμη δύο καλλιτεχνικά προγράμματα μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2018.

(ΜΓ/ΕΙ)