Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2021 12:51

Συμμετοχή της Πρόεδρου της Βουλής κας Αννίτας Δημητρίου στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν σαράντα οκτώ Πρόεδροι Κοινοβουλίων και πέραν των τετρακοσίων μελών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών για την προώθηση κοινών στόχων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αντηλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στα μικρά κράτη.

Στην παρέμβασή της, η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες. Μπορούν, ανέφερε, μέσα από συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, να ανταποκριθούν με επάρκεια στα σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Εκτός από την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Προέδροι των Κοινοβουλίων της Ανδόρας, του Μονακό, του Λίχτενσταϊν, του Σαν Μαρίνο, της Ισλανδίας και του Μαυροβουνίου.

Τη Διάσκεψη προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος σημείωσε την προσεκτική επάνοδο στην κανονικότητα ύστερα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία έπληξε πρώτιστα τη δημοκρατική λειτουργία των κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη συνέχισης της συζήτησης και του διαλόγου αναφορικά με το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και την ενσωμάτωση στα Συντάγματα των κρατών μελών ως απόρροια του δικαιώματος στη ζωή. Αναφέρθηκε, περαιτέρω, στον τρόπο αντίδρασης των Κοινοβουλίων, και στην αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου των κυβερνήσεων και των μέτρων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε σχέση με την αναγκαία στάθμιση της αρχής της αναλογικότητας. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κάλεσε τα Κοινοβούλια να συνεχίσουν τον διάλογο ο οποίος άρχισε σε σχέση με την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, ειδικότερα σε ότι αφορά στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.


(ΜΒ/ΣΧ)