Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2021 14:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση φυλλαδίου για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης που απευθύνεται σε εφήβους

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και στη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστεί το  ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Σπάσε τη Σιωπή. Είναι στο Χέρι σου!». Το ενημερωτικό φυλλάδιο που έχετε στα χέρια σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και απευθύνεται σε εφήβους. Δημιουργήθηκε από τον οργανισμό “Hope for Children” σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, καθώς και το Συμβούλιο «Φωνή», στο πλαίσιο δράσεων για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, στις 8 Οκτωβρίου 2021, το Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής για την τριετία 2021-2023, ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Όπως και κατά την προηγούμενη τριετία, το ΥΠΠΑΝ υλοποιεί τις δράσεις που το αφορούν και έχει το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητές του.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνιστά μια από τις πιο σοβαρές μορφές βίας εναντίον τους. Συνεπακόλουθα, η προστασία τους αποτελεί μια από τις πιο επιτακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Αξιοποιώντας το ισχυρό και ευρύ νομικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών που έχει οικοδομηθεί στον τόπο μας, το κράτος έχει, τα τελευταία χρόνια, αναλάβει αυξημένες ευθύνες και καταβάλλει στοχευμένες προσπάθειες για καταπολέμηση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η ενασχόληση με το θέμα εμπεριέχει ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας, λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου και των πολλαπλών παραγόντων που επιδρούν. Γι’ αυτό και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους φορείς και υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης των παιδιών. Ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό “Hope for Children”, με την Πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή» κα Αναστασία Παπαδοπούλου και με όλο το Συμβούλιο, καθώς και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού προβλήματος και για να ανταποκριθούμε και στη δικαιολογημένα αυξημένη ευαισθησία της κοινής γνώμης. Όταν οι πολίτες ενημερώνονται, πληροφορούνται και ανησυχούν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γονείς, αυτή την ανησυχία πρέπει, μέσα από τις κατάλληλές πολιτικές, τις κατάλληλες δράσεις, τα κατάλληλα σχέδια, να τη μετατρέψουμε σε αντίδραση για την προστασία των παιδιών μας.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία σε παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας και στην κοινωνία γενικότερα, η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπισή της. Πρέπει να τονιστεί πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών και μαθητριών αποτελεί ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα, οι πολιτικές και οι δράσεις του ΥΠΠΑΝ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας όλων των μορφών έχουν στόχο να εφοδιάσουν τα παιδιά με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες που απαιτούνται για να αναγνωρίζουν και να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ασφάλεια.

Επομένως, με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω και παρουσιάζουμε σήμερα το ενημερωτικό φυλλάδιο «Σπάσε τη Σιωπή. Είναι στο Χέρι σου!» που έχει στόχο να βοηθήσει τους/τις εφήβους να αναγνωρίζουν τις μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν σε περίπτωση που τη βιώσουν. Το εν λόγω φυλλάδιο πετυχαίνει με απλή γλώσσα και ευσύνοπτο τρόπο να παρέχει πολύτιμες γνώσεις και αισιοδοξούμε πως θα διαβαστεί και ότι θα ενδυναμώσει τα παιδιά μας να διεκδικούν το εγγενές δικαίωμά τους για προστασία και αξιοπρέπεια.

Συγχαίρω τον οργανισμό “Hope for Children”, το Rotaract Club of Nicosia και το Rotaract Cyprus, καθώς και την Ελληνική Τράπεζα και είμαι βέβαιος για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων της Κύπρου.

 

ΙΠ