Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-10-2021 11:56

***ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ*** Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χάρη Γεωργιάδη και των μελών της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στις εργασίες των θεματικών Ομάδων Εργασίας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

 Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2021, στο Στρασβούργο οι εργασίες της 2ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης κα Μαρίνα Νικολάου,  κ. Χρύσης Παντελίδης και κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Χθες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες των θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΟΕ) της Διάσκεψης. Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στην ΟΕ για τη Μετανάστευση, η κα Νικολάου στην ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, ο κ. Παντελίδης στην ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η κα Ατταλίδου στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Οι Ομάδες Εργασίας ασχολήθηκαν κυρίως με διαδικαστικά θέματα για τη μελλοντική πορεία των εργασιών τους πριν από την 3η Ολομέλεια της Διάσκεψης τον Δεκέμβριο 2021.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Λιθουανίας λόγω της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τη γειτονική Λευκορωσία, τονίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται εδώ και χρόνια σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε όπως το πακέτο νομοθετικών προτάσεων του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των μελλοντικών εργασιών της ΟΕ για τη Μετανάστευση.

Η κα Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη για ανοικτό διάλογο στο πλαίσιο της Διάσκεψης, χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες, δεδομένου του ότι οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) περιορίζουν τη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, ανάφερε η κα Νικολάου, οφείλουν να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών. Η εξάλειψη των ανισοτήτων, ο κατώτατος μισθός, η στέγαση, η κλιματική κρίση, καθώς και η ουσιαστική εφαρμογή του Eυρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελέσουν για την ΟΕ, ζητήματα προτεραιότητας, υπογράμμισε η κα Νικολάου.

Ο κ. Παντελίδης σημείωσε τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία σήμερα στους τομείς της έρευνας, της τεκμηρίωσης και της εκπαίδευσης. Αναφερόμενος στο θέμα των προτεραιοτήτων της ΟΕ, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι σε αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται το ζήτημα της ελεύθερης και χωρίς διακρίσεις προσβασιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και της προστασίας των παιδιών, κατά τη χρήση της. Σημείωσε εξάλλου την ανάγκη να προταθούν από την ΟΕ συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, η κα Ατταλίδου τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών ως ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πλανήτη και την επιβίωση της ανθρωπότητας. Η ΕΕ, σημείωσε, οφείλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο διεθνές επίπεδο, σε στενή συνεργασία με άλλους οργανισμούς και ειδικότερα τα Ηνωμένα Έθνη, στον τομέα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι φωνές των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε, πρέπει να ενισχυθούν και να εισακουστούν. Η μετάβαση σε μια ΕΕ μηδενικών ρύπων, είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κατέληξε η κα Ατταλίδου.

(ΣΧ)