Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2021 13:08

O Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Κοινοτάρχες των πυρόπληκτων περιοχών ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, στην Κοινότητα της Βαβατσινιάς, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος, αναφερθείς στις «μαύρες τρύπες» της πράσινης γραμμής, ως το «μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού», ρώτησε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επίβλεψη της μέσω καμερών, ραντάρ ή drone.

Ο Υπουργός, μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές από την πράσινη γραμμή, απάντησε ότι «όντως το πρόβλημα επιδεινώνεται τον τελευταίο μήνα» σημειώνοντας ότι οι ροές έχουν αυξηθεί. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει εξήγηση για το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο βεβαίως μελετούμε».

«Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που στην αυριανή Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσω συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που εστιάζονται ξεκάθαρα στο θέμα της πράσινης γραμμής», είπε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των δυο παιδιών στο Λιοπέτρι, τα οποία δεν έχουν υπηκοότητα, ο Υπουργός είπε ότι «το πρόβλημα των υπηκοοτήτων και των ατόμων, τα οποία έχουν τον ένα ή και τους δυο γονείς που ενδεχόμενα δεν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, αλλά είναι Τούρκοι υπήκοοι- και όχι μόνο -είναι ένα θέμα το οποίο τυγχάνει λεπτού χειρισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ανάφερε ότι «στα πλαίσια του προβλήματος που η χώρα μας αντιμετωπίζει με την κατοχή, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται οι υπηκοότητες, ακριβώς για να μην δημιουργηθούν προσθετά προβλήματα».

«Η λήψη απόφασης για μια συγκεκριμένη υπόθεση, ενδεχόμενα να ανοίξει τους ‘Ασκούς του Αιόλου’ και για αυτόν τον λόγο χειριζόμαστε την καθεμία από αυτές τις υποθέσεις με διαδικασίες κατ΄ εξαίρεσιν και πολύ προσεκτικά», σημείωσε ο Υπουργός.

Ενημέρωσε δε ότι στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση αναφορικά με το περιστατικό των δυο παιδιών για να αποδοθεί η υπηκοότητα στα παιδιά, αφού έγινε η δέουσα έρευνα».

«Με τις παραμέτρους που θα επεξηγήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, και τις οποίες δεν θα αναπτύξω δημοσίως, θεωρούμε ότι μπορεί να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απασχόληση αιτητών ασύλου,  ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει πολύ λεπτού χειρισμού». Εξήγησε ότι «αφενός μεν δίνεται η δυνατότητα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ανοίξουν πόρτες στην αγορά εργασίας για αιτητές ασύλου». Από την άλλη, όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εξαιρετικά φειδωλό στο συγκεκριμένο θέμα ,είπε.

Σημείωσε ο Υπουργός ότι πριν αποδοθεί το δικαίωμα εργασίας στον οποιοδήποτε «οφείλουμε να αναμένουμε την εξέταση και την ολοκλήρωση μιας αίτησης ασύλου» και πρόσθεσε ότι «με τα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει, εάν μια αίτηση κριθεί προδήλως αβάσιμη και ο αιτητής απορριφθεί, δεν θα πρέπει να του δημιουργηθούν κεκτημένα δικαιώματα με αφορμή το θέμα εργασίας».

«Άρα είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε με το Υπουργείο Εργασίας και χρειάζεται προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

 

(ΕΦυς)