Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2021 15:45

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Alen Simonyan, συνάντησε σήμερα, 26.10.2021, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ιδίου και της αντιπροσωπείας του στην Κύπρο και τον ενημέρωσε για διάφορα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Τις αδελφικές διαχρονικές σχέσεις Κυπρίων και Αρμενίων εξήρε ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέροντας ότι οι σχέσεις αυτές εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, ιστορικές ομοιότητες αλλά και στους αγώνες για επιβίωση, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας για τις ενέργειες και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Αναφερόμενος στην κοινότητα των Αρμενίων της Κύπρου, επεσήμανε την επιτυχία τους να δημιουργήσουν σημαντικούς πυλώνες μέσα από τους οποίους εξασφαλίζεται η συνέχιση των θρησκευτικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών τους παραδόσεων. 

Ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά στα σχολεία, στις εκκλησίες, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές οι οποίες έχουν βεβηλωθεί από το κατοχικό καθεστώς και διαβεβαίωσε τη συνεχή και αμέριστη αρωγή και συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς την κοινότητα, ζητώντας όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη συνεχιστεί και σε άλλους τομείς με απώτερο σκοπό την ευημερία των λαών μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Simonyan για τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και των συγγενών τους.   Ο Επίτροπος Προεδρίας ανάφερε ότι η Τουρκία, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του σε βάρος των συγγενών. 

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου αφού αναφέρθηκε στους Αρμένιους που παραμένουν αγνοούμενοι από τον πόλεμο του 1990 με το Αζερμπαϊζάν, αλλά κι σε αυτούς που προστέθηκαν μετά από τις τελευταίες συγκρούσεις στο Νακόρνο Καραμπάχ προέβη σε εισήγηση ώστε η Κύπρος να παράσχει τεχνογνωσία σε θέματα διακρίβωσης της τύχης των Αρμενίων αγνοουμένων. 

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου επεσήμανε τη σημασία που δίδουν οι δύο χώρες στην αξιοποίηση της συνεργασίας των διασπορών Κύπρου-Αρμενίας ως απαραίτητο συμπληρωματικό διπλωματικό εργαλείο στην προώθηση κοινών αξιών, στόχων και συλλογικών συμφερόντων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου πολιτικού προγράμματος αλληλοσυνεργασίας του Κυπρο- ελληνο- αρμένικου λόμπυ στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην επέκταση της συνεργασίας αυτής σε τριμερές επίπεδο, με συμμετοχή της Ελλάδας όπου οι τρεις πλευρές ενθαρρύνοντας τη στενότερη συνεργασία της αντίστοιχης οργανωμένης διασποράς στο εξωτερικό, για την προώθηση κοινών αξιών και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διεθνείς οργανισμούς, έχουν ήδη υλοποιήσει και προγραμματίσει σειρά δράσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη που η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1965 και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1975.

Ο κ. Simonyan ευχαρίστησε την Κύπρο που τον Απρίλιο του 2015 αποφάσισε ομόφωνα την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της Αρμένικης Γενοκτονίας και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της χώρας του προς την ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού θέματος αλλά και προς κάθε προσπάθεια επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του θέματος των αγνοουμένων.

Τέλος ο κ. Simonyan, υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας σε θέματα Διασποράς αφού όπως ανάφερε, η ομογένεια των χωρών μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμη πιο έντονη την παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα.

(ΡΜ/ΣΧ)