Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2021 14:22

Παρουσίαση του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων με θέμα «Απαλλακτικοί Κανονισμοί κατά Κατηγορία για τις Κρατικές Ενισχύσεις»

Με πρωτοβουλία της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κας Στέλλας Μιχαηλίδου, το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων (ΓΕΕΚΕ) σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησε στις 20 Οκτωβρίου 2021 παρουσίαση με θέμα «Απαλλακτικοί Κανονισμοί κατά Κατηγορία για τις Κρατικές Ενισχύσεις».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα της άντλησης κεφαλαίων μέσω των Απαλλακτικών Κανονισμών και ανέφερε ότι αναμένεται να ετοιμαστούν 15 σχέδια από το Υφυπουργείο Τουρισμού ενόψει και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την παρουσίαση παρακολουθήσαν πέραν των 50 ατόμων εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Τουριστικής βιομηχανίας και λειτουργοί και αξιωματούχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού. Η παρουσίαση είχε στόχο την επιμόρφωση των παρευρισκόμενων και τη δημιουργία κουλτούρας για τις Κρατικές Ενισχύσεις και ιδιαίτερα για τους τρόπους άντλησης κεφαλαίων μέσω των Απαλλακτικών Κανονισμών για θέματα που αφορούν τον Τουρισμό.

Η παρουσίαση έγινε από λειτουργούς του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και αποτελείτο από τις πιο κάτω ενότητες:

  1.  Έννοια Κρατικής Ενίσχυσης (κ. Κωνσταντίνος Χολέβας)
  2.  Θεσμικό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων (κα Αθηνά Κυριακίδου)
  3.  Άρθρα ΓΚΑΚ που αφορούν στον Τομέα Τουρισμού (κα Έλενα Κυριάκου, κ. Ιωάννης Ιωάννου, κα Έλενα Ιωαννίδου)
  4.  Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (κα Έλενα Ιωαννίδου)

Με το πέρας των παρουσιάσεων απαντήθηκαν εξειδικευμένα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Στο χαιρετισμό της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Υφυπουργείου Τουρισμού ότι το ΓΕΕΚΕ είναι στη διάθεση τους για περαιτέρω ενημέρωση για τις κρατικές ενισχύσεις για συμβολή στην επίτευξη των στόχων και του οράματος του Υφυπουργείου να καθιερωθεί η Κύπρος ένας ολόχρονος, ποιοτικός, ψηφιακά έξυπνος και κοινωνικά ωφέλιμος προορισμός, μέσα από τη χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών. Κανονισμών, οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα άντλησης συμβατών κρατικών ενισχύσεων και εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο από την Έφορο.

Η Έφορος ανέφερε ότι η συνεισφορά του Τουριστικού προϊόντος στη οικονομία κρίνεται ζωτικής σημασίας στην εδραίωση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου και χαρακτηρίζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι, αναντίλεκτα, όλα αυτά απαιτούν γνώση, εξειδίκευση, ψηφιοποίηση, επιβάλλουν καινοτομία και περιβαλλοντική αναβάθμιση, και προστάζουν αλλαγή επιχειρησιακής λειτουργίας και, γενικά, επανακαθορισμό επενδυτικής στρατηγικής και οργάνωσης για την συν-δημιουργία αξίας για όλους τους συμβαλλομένους, στοιχεία απαραιτητα για την επίτευξη του οράματος του Υφυπουργείου για καθορισμό της Κύπρου ως ολόχρονου, ποιοτικού, ψηφιακά έξυπνου και κοινωνικά ωφέλιμου προορισμού.

Σαν Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων διαβεβαίωσε ότι, τόσο μέσα από τα ευρύτερα καθήκοντα της όσο και μέσα από τη συμμετοχή της στην Τεχνική Επιτροπή για την εφαρμογή των σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, αλλά και μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση για τις συμβατές Κρατικές Ενισχύσεις, θα πρωτοστατήσει, θα υπομένει και θα επιμένει για την άντληση κεφαλαίων βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών.

Τόνισε επίσης ότι, οι τάσεις της νέας δεκαετίας, όπως οι ηλικιακές και γεωοικονομικές αλλαγές, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η διαφοροποίηση των παροχών διαμονής, το staycation, ο επαναπροσδιορισμός των αεροδρομίων και η αυξημένη προσωποποίηση στον Τουρισμό, περνούν μέσα από την καινοτομία και την αλλαγή της επιχειρησιακής λειτουργίας, και αυτά περνούν και μέσα από τα άρθρα των Απαλλακτικών κανονισμών στους τομείς προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, η Έφορος ευχαρίστησε το Υφυπουργείο Τουρισμού και όλους τους παρευρισκομένους-εκπροσώπους της Τουριστικής Βιομηχανίας για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στην παρουσίαση, και ανέφερε ότι ο στόχος του ΓΕΕΚΕ είναι η Κύπρος να μην συγκαταλέγεται στις τελευταίες χώρες της ΕΕ όσον αφορά στη χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών, αλλά να ανελιχθεί μεταξύ των 10 πρώτων Ευρωπαϊκών χωρών τα 3 επόμενα χρόνια.

Η παρουσίαση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.
 

 

(ΜΒ/IK)