Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2021 15:29

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Δρα Nayef Falah M. Al-Hajraf

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), τον καλό μου φίλο, Δρα Nayef Falah M. Al-Hajraf.

Εξοχότατε, η επίσκεψή σας ήταν πολυαναμενόμενη και χαίρομαι που έχω σήμερα την ευκαιρία να υποδεχθώ εσάς και την αντιπροσωπεία σας. Η συνάντηση μας σήμερα αποτελεί συνέχεια των παραγωγικών συζητήσεων μας στη Νέα Υόρκη, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαμε στο Ριάντ, τον Ιανουάριο του 2021.

Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίσκεψή σας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση και δέσμευση της Κύπρου και του ΣΣΚ — που αντικατοπτρίζεται και στο εκτεταμένο διπλωματικό δίκτυο της Κύπρου στην περιοχή του Κόλπου — για περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών μας δεσμών και σχέσεων με συγκεκριμένους τρόπους, προς όφελος των λαών, των χωρών μας και της περιοχής μας συνολικά.

Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της διαμόρφωσης Μνημονίου Συναντίληψης για Διαβουλεύσεις που θα συνομολογηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας του ΣΣΚ.

Το εν λόγω Μνημόνιο Συναντίληψης θα παρέχει ένα συνοπτικό πλαίσιο για μια δομημένη συνεργασία μέσω θεματικών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη και θα καθορίσουν τις προτεραιότητές μας για τη μελλοντική μας πορεία.

Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας η οποία, όπως πάντα υπογραμμίζω, αποτελεί μέρος της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, εργάζεται μεθοδικά για την προώθηση μεγαλύτερης συμμετοχής και συνεργασίας στη βάση κοινών συμφερόντων, χωρίς αποκλεισμούς, στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Αυτή η διάσταση αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Οι σχέσεις ΕΕ-ΣΣΚ ήταν ανάμεσα στα θέματα που αναλύσαμε εκτενώς στις συζητήσεις μας. Επανέλαβα τη θέση μας ότι αυτοί οι δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας για την  προσπάθεια που καταβάλλουμε από κοινού για την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ενώπιον μας. Σε επίπεδο ΕΕ, όπως γνωρίζετε, Εξοχότατε, έχω υποστηρίξει με συνέπεια την αξία της συνεργασίας της ΕΕ με έναν σημαντικό δρώντα όπως το ΣΣΚ και επεσήμανα ότι οι σχέσεις μας με το ΣΣΚ πρέπει να κατέχουν εξέχουσα θέση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι σχέσεις ΕΕ-ΣΣΚ συμπεριλήφθηκαν ως σημείο διεξοδικής συζήτησης στο Συμβούλιο μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω εμφατικά τη σημασία του συντονισμού με το ΣΣΚ για την αντιμετώπιση των κοινών μας γεωπολιτικών προκλήσεων και με χαροποίησε η συμφωνία μας να διοργανώσουμε υπουργική διάσκεψη ΕΕ-ΣΣΚ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, μαζί με τον Μαλτέζο συνάδελφο, σχεδιάζουμε να συνδιοργανώσουμε ένα άτυπο πρωινό γεύμα για τον Δρα Al-Hajraf στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, κάτι για το οποίο πραγματικά ανυπομονούμε.

Ασφαλώς, μια σειρά περιφερειακών εξελίξεων βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεών μας σήμερα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα για την ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει η Κύπρος και η Ελλάδα μαζί με ομονοούντα κράτη της περιοχής, περιλαμβανομένων και μελών του ΣΣΚ. Επί του θέματος, συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τρόπους συμπερίληψης του ΣΣΚ στους τριμερείς μηχανισμούς μας, όπου ενδείκνυται.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις σχετικά με τις επικίνδυνες προκλήσεις στη γειτονιά μας που απαιτούν κατεπειγόντως την προσοχή τόσο του ΣΣΚ όσο και της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράν, με τον Δρα Al-Hajraf να προσφέρει μια πολύτιμη εκ των έσω ενημέρωση για την οπτική του Κόλπου αναφορικά με την κατάσταση σε αυτές τις χώρες.

Από την πλευρά μου, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβα τη σταθερή μας δέσμευση για υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που αποτελούν μέρος της αναθεωρητικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν μια ακόμη εκδήλωση κατάφωρης περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτές οι δραστηριότητες δυστυχώς συνεχίζονται, παρά την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και, στην περίπτωση της Αμμοχώστου, παρά τη ρητή θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω της Προεδρικής Δήλωσης της 23ης Ιουλίου που καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τις παράνομες αποφάσεις και ενέργειές της.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ Nayef, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω θερμά στην Κύπρο. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας κατά τη διάρκεια του γεύματος, μαζί με τους Πρέσβεις του ΣΣΚ στη Λευκωσία, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΣΣΚ, προς όφελος των χωρών μας και των λαών τους, και ολόκληρης της περιοχής μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΣΧ)