Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2021 08:07

Παρέμβαση της Κύπρου στη γενική συζήτηση της 4ης Επιτροπής του ΟΗΕ

Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπρου στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου, εκπροσώπησε προχθές, 1η Νοεμβρίου 2021, την Κυπριακή Δημοκρατία στη γενική συζήτηση της Ειδικής Πολιτικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (4η Επιτροπή).

Αναφερόμενη στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, η κα Ιωάννου είπε ότι, ως κράτος υποδοχής της UNFICYP, η Κύπρος θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της δύναμης για όσο μέρος της συνεχίζει να τελεί υπό ξένη κατοχή. Η συνεισφορά της UNFICYP αντανακλάται στη σταθερότητα της κατάστασης ασφαλείας και τη δημιουργία περιβάλλοντος που να επιτρέπει τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όλες οι αποφάσεις που διέπουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ πρέπει να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα την κατάσταση επί του εδάφους, ενώ μια από τις βασικές τους λειτουργίες πρέπει να είναι η αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων ως αποτέλεσμα παράνομων πρακτικών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Βαρωσίων.

Όσον αφορά τις Ειδικές Πολιτικές Αποστολές, η κα Ιωάννου τόνισε πως δεν πρόκειται απλά για εργαλείο ενθάρρυνσης των αντιμαχόμενων πλευρών να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά για όχημα διασφάλισης του δίκαιου χαρακτήρα των συμφωνιών ειρήνης ανεξαρτήτως των συσχετισμών δυνάμεων των αντιπάλων. Τέτοιες αποστολές πρέπει να γνωρίζουν τα τοπικά δεδομένα μιας διένεξης και να διευκολύνουν την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων ψηλών προδιαγραφών οι οποίες να περιλαμβάνουν θεραπείες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, η κα Ιωάννου τόνισε πως ο ΟΗΕ πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απάλειψης της αποικιοκρατίας και της ατελούς αποαποικιοποίησης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, μέσω μιας συνεργατικής προσέγγισης στο πλαίσιο του οργανισμού. 

Για το πλήρες κείμενο της παρέμβασης στην αγγλική πατήστε εδώ.


(ΜΒ/ΕΧΡ)