Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2021 19:05

Πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ - 2021»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3 Νοεμβρίου 2021, η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2021», εντός των θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία,  το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και έξι ιδιωτικών εταιρειών. Μέρος των σεναρίων της άσκησης παρακολούθησαν από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα οι Υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Ενέργειας κ.κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Γιάννης Καρούσος και κα Νατάσα Πηλείδου, οι Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών EXXONMOBIL, TOTAL, ENI και NOBLE, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» εκτελέστηκε για 8η συνεχή χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητά τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Το γενικό συντονισμό της σχεδίασης και εκτέλεσης της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω σεναρίων της άσκησης απαιτήθηκε η δοκιμαστική εφαρμογή τριών Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο Κρίσεων της Δημοκρατίας «ΖΗΝΩΝ». Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν το ΕΕΣ «ΑΣΠΙΔΑ» του Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που αφορά σε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας, το ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ» του Υπουργείου Άμυνας, που αφορά σε μαζική διάσωση μετά από ναυτικό ατύχημα και το ΕΕΣ «ΟΡΦΕΑΣ» του Υπουργείου Γεωργίας, που αφορά σε αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης. Τα συμπεράσματα της άσκησης και της δοκιμαστικής εφαρμογής των τριών Ειδικών Εθνικών Σχεδίων, καταγράφηκαν και αφού αξιολογηθούν θα τύχουν ανάλογου χειρισμού από όλους τους εμπλεκομένους για περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών που εφαρμόζονται κατά τις περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων κινδύνου που δύναται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του ενεργειακού μας προγράμματος.

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν 20 μέσα από τις ξένες χώρες, 24 μέσα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έξι ιδιωτικές εταιρείες και δύο διεθνής οργανισμοί. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μία Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πέντε πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, δύο περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων «TUNGSTEN EXPLORER» καθώς και ένα σκάφος της εταιρείας VSS EPE, ένα σκάφος της εταιρείας VTS Vasiliko και δύο σκάφη της εταιρείας EDT Offshore για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και πυρόσβεσης. Στην άσκηση συμμετείχαν, επίσης, τέσσερα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας (δύο από τη ΜΑΕΠ και δύο από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), το γαλλικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας «ATLANTIQUE»,  ένα ελικόπτερο και ειδική ομάδα αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης του Ην. Βασιλείου, δύο ιταλικά ελικόπτερα, ένα ιταλικό αεροσκάφος τύπου «Ρ-72» και ένα ιταλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ένα αεροσκάφος τύπου C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου  P-8, ένα αεροσκάφος από το Τμήμα Δασών, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της 470 της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και ένα Drone της EMSA.

Από πλευράς των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας, η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, ειδική ομάδα του 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού της Ε.Φ, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

(ΣΧ)