Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-06-2018 11:58

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι μαζί σας στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας και χαιρετίζω την ωραία αυτή εκδήλωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και δημιουργούν ένα κλίμα αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον των αγροτικών μας περιοχών και ιδιαίτερα των ορεινών. 

Το  2ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας Ορεινής Λάρνακας το οποίο διοργανώνεται στην όμορφη Οδού με τη συνεργασία των Κάτω Λευκάρων, του Κάτω Δρυ, της Βάβλας, της Λάγιας, της Οράς, των Αγίων Βαβατσινιάς, της Μελίνης, της Βαβατσινιάς, του Δήμου Λευκάρων και του Δήμου Λάρνακας  είναι μια γιορτή προς τιμή των προϊόντων της μέλισσας. Μια γιορτή με σκοπό να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τα προϊόντα του μελιού και την προσφορά τους στην υγεία μας. Μια γιορτή γνωριμίας των μελισσοκόμων με τους καταναλωτές, οι οποίοι μαγεύονται από τα προϊόντα της μέλισσας και εκτιμούν πάρα πολύ τη γεύση και την αξία τους.

Χωρίς αμφιβολία, οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της μελισσοκομίας έχουν προσδώσει σε αυτά κατά τα τελευταία χρόνια  μια νέα δυναμική. Το μέλι, ως ένα παραδοσιακό προϊόν με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, προσθέτει στη μελισσοκομία ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική αξία, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον διαφαίνεται και στα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης, όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, ακόμη και το δηλητήριο της μέλισσας, καθώς η σύγχρονη τάση στους τομείς της διατροφής και της υγείας στρέφεται στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων μέσα από τη χρήση φυσικών προϊόντων. 

Η ξεχωριστή ποικιλότητα της χλωρίδας του νησιού μας, παρά τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην παραγωγή προϊόντων κυψέλης υψηλής διατροφικής αξίας, ενδυναμώνοντας το οικογενειακό εισόδημα, είτε σαν αποκλειστική, είτε σαν δευτερεύουσα απασχόληση, συγκρατώντας τον πληθυσμό στις ορεινές περιοχές.

Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές της που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στηρίζουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και ενισχύουμε, κατ’ επέκταση, το εισόδημα των μελισσοκόμων μας.

Εφαρμόζουμε Εθνικά Μελισσοκομικά Προγράμματα, τα οποία ενθαρρύνουν την υλοποίηση διάφορων δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης. Από την έναρξη της εφαρμογής τους μέχρι και σήμερα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους συνολικό ποσό πέραν των 2 εκ. ευρώ. Παράλληλα, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά».  Πρόκειται για ένα καθεστώς πενταετούς διάρκειας, με το συνολικό ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ. Επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνω την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης των μελισσοκόμων για το πετρέλαιο κίνησης.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παραμένει αρωγός στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η κυπριακή ύπαιθρος. Συνειδητοποιώντας την αξία και τη σημασία της αγροτικής μας κληρονομιάς ως στοιχείου της τοπικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας, ως αναγνωριστικό πρόσημο της αυθεντικότητας και της ποιότητας των αγροδιατροφικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της μελισσοκομικής δραστηριότητας. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η παραδοσιακή αυτή απασχόληση και να βελτιωθεί το εισόδημα του Kύπριου μελισσοκόμου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται για προώθηση του κυπριακού μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης.  Αθροίζοντας δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δουλέψουμε συντεταγμένα, όλοι μαζί, πολιτεία, παραγωγοί, νέοι μελισσοκόμοι και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ανταγωνιστικοί.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω θερμά όλους όσοι με ζήλο συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της σημερινής γιορτής και εύχομαι να ευοδωθούν πλήρως οι στόχοι που έθεσαν

____________

ΡΜ/ΣΧ