Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2018 10:02

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου σε συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στα Ναρκωτικά, χθες

Σας καλωσορίζω στην αποψινή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Να ‘χει ο δρόμος μου φως και η σιωπή μου ένα φίλο», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Δυστυχώς η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την σκιά της εξαρτητικής συμπεριφοράς χρηστών με σκοπό να εξασφαλίσουν την δόση τους, της  εγκληματικής συμπεριφοράς ατόμων που έκαναν χρήση σκληρών ναρκωτικών πριν διαπράξουν το στυγερό έγκλημα του διπλού φονικού στον Στρόβολο, αλλά και εμπόρων ναρκωτικών ουσιών που οδήγησαν στον θάνατο ένα ακόμη νέο, μόλις 18 ετών, από υπερβολική χρήση.    

Πρόκειται λοιπόν, για ένα σύνθετο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία, τις ηθικές αξίες, τη συνοχή της κοινωνίας μας, το μέλλον της νεολαίας μας. Ως τέτοιο επιτάσσει τη συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπισή του, τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς των ναρκωτικών, τη θεραπεία, τον αποστιγματισμό και την κοινωνική επανένταξη των ουσιοεξαρτωμένων.

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στα Ναρκωτικά και της αποψινής εκδήλωσης, θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβω τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ως Κυβέρνηση τοποθετούμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τη σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της ουσιοεξάρτησης, όπως την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την  κοινωνική επανένταξη. Δείξαμε και αποδείξαμε έμπρακτα την ευαισθησία μας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυρίως οι χρήστες εξαρτησιογώνων ουσιών, με απώτερο στόχο τη θεραπεία και τη στήριξη τους.

Όπως απαιτεί η αντιμετώπιση πολυσύνθετων κοινωνικών προβλημάτων, έτσι και στον τομέα των εξαρτήσεων, η πρόοδος της επιστήμης και τα σχετικά ερευνητικά δεδομένα επιβάλλουν συνεχή επαναπροσδιορισμό των πολιτικών, των δράσεων και των πρακτικών μας, οι οποίες οφείλουν να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Κυρίως όμως προσβάσιμες στο σύνολο των ατόμων που τις έχουν ανάγκη.

Έχοντας αυτό κατά νου προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών και του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου πρόληψης, ευαισθητοποίησης και θεραπείας των ουσιοεξαρτώμενων. Μετεξελίξαμε, με βάση σχετική νομοθεσία, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ενώ διευρύναμε σημαντικά το πεδίο δράσης και τις αρμοδιότητες της Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με την προώθηση μίας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών. Με το μέτρο αυτό διαφαίνεται η διάθεση όλων όσοι ασχολούνται με θέματα  εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών να υιοθετήσουν μια άλλη προσέγγιση, ολιστική, λιγότερο κατασταλτική και απαγορευτική και περισσότερο προληπτική, θεραπευτική και υποστηρικτική, συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για αντιμετώπιση  αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις. Προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία κοινωνικών συνθηκών, όπου όλα τα παιδιά και οι νέοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες υγιών εναλλακτικών δραστηριοτήτων και θα ζουν και θα δημιουργούν σ’ ένα περιβάλλον που θα αποτρέπει τη χρήση εξαρτησιογώνων ουσιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Αστυνομία και ειδικότερα την ΥΚΑΝ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, να ευχαριστήσω το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως χορηγό επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης, καθώς και όλους τους εθελοντές και συμμετέχοντες, που στηρίζουν το έργο της πολιτείας και τις διαφωτιστικές μας εκδηλώσεις. Συγχαίρω επίσης τη Μπάντα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου που θα ντύσει μουσικά τη σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον διεθνούς φήμης Κύπριο βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη  που ήλθε ειδικά στη  Κύπρο για την εκδήλωση.

Ας γίνει λοιπόν η αποψινή εκδήλωση η αφορμή προκειμένου να δούμε να διαμορφώνεται μια κοινωνία πιο ευαίσθητη, πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Μια κοινωνία που απλώνει το χέρι σ' αυτόν που τώρα υποφέρει και μια κοινωνία που θέλει, ξέρει και μπορεί να δίνει, σ' αυτούς που τις χρειάζονται, «δεύτερες ευκαιρίες».

Σας εύχομαι να απολαύσετε την εξαιρετική φωνή του Κύρου Πατσαλίδη, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσει τις βουβές σκέψεις μας για ένα φίλο, για ένα δικό μας φίλο, και τις ευθύνες όλων μας, ως κοινωνία και ως άτομα.

(ΕΚ/ΑΧ)