Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2018 12:26

Συμμετοχή κυπριακής αντιπροσωπείας στις εργασίες της 59ης Διάσκεψης της COSAC

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της 59ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC), οι οποίες πραγματοποιούνται στη Σόφια της Βουλγαρίας, από 17 ως 19 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη αποτελείται από τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Γιώργο Γεωργίου και Άγγελο Βότση.

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση των επιτευγμάτων της Βουλγαρικής Προεδρίας, ο βουλευτής κ. Βότσης ανέφερε ότι η περίοδος, κατά την οποία η Βουλγαρία ανέλαβε την Προεδρία, χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες αλλά και εσωτερικές ευρωπαϊκές προκλήσεις, οι οποίες αγγίζουν την ίδια την υπαρξιακή υπόσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποφασιστικότητα και ενότητα μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, σημείωσε ότι εύστοχα η Βουλγαρική Προεδρία έθεσε ως πυρήνα των δράσεών της την αξία της «ισχύος εν τη ενώσει», διατηρώντας έτσι τη δυναμική που αναπτύχθηκε με τη Διακήρυξη της Ρώμης. Η δυναμική αυτή, ανέφερε, πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η Ευρώπη, δυνατή, να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μια αποτελεσματική και συνεκτική οντότητα στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας της Ένωσης, ο κ. Βότσης τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά εμποδίζουν και την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της ΕΕ, οι οποίοι στοχεύουν στη διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής θέσης στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα. Ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, αλλά και της Συνόδου της Βάρνας, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά αφού, όπως σημείωσε, με τη συνδρομή της Βουλγαρικής Προεδρίας, για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Βότσης τόνισε ότι θα πρέπει η Ένωση να είναι ένας χώρος οικείος, ασφαλής και δημοκρατικός για τους πολίτες, επισημαίνοντας παράλληλα την ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

(ΑΧ/ΕΙ)