Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 19:43

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. Lazslό Kövér, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της κας Δημητρίου. Τον κ. Kövér συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Κύπρου στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση κ. Zsolt Csenger-Zalán, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα κ. Εrik Haupt και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε το ορόσημο των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας, καθώς και η ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υπογραμμίστηκαν οι υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί η Ουγγαρία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τη διαχρονική συνεισφορά της χώρας στην UNFICYP. Δυστυχώς, επισήμανε η κα Δημητρίου, οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επιδίωξη δημιουργίας νέων τετελεσμένων, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής. Στόχος μας, ανέφερε, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο, προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η οποία να επανενώνει τη χώρα μας και να δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του σε θέσεις αρχών, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία τρέφει αισθήματα φιλίας και σεβασμού για την Κύπρο. Η Ουγγαρία, επισήμανε ο κ. Kövér, κατανοεί τι σημαίνει κατοχή και προσφυγιά, έχοντας και η ίδια βιώσει αυτή την τραυματική εμπειρία, όπως κατανοεί και την ανάγκη επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Κύπρο από την ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν σε κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία αντιμετώπισής τους μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να έχει η κάθε χώρα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό της, συνεπεία της εργαλειοποίησης από την Τουρκία των μεταναστών, τους οποίους διοχετεύει μέσω των κατεχομένων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Η κα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, όπως και άλλων σοβαρών προκλήσεων, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης και του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η περαιτέρω ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και των ανταλλαγών, τόσο στο επίπεδο των Προέδρων των δύο Σωμάτων όσο και στο επίπεδο αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και των Ομάδων Φιλίας που λειτουργούν στα δύο Κοινοβούλια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Kövér απηύθυνε πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Βουλής για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Ουγγαρία.


(ΜΒ)