Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 12:50

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή Βράβευσης Άριστων Μαθητών-Αθλητών, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια χαιρετίζω την τελετή βράβευσης των καλύτερων μαθητών-αθλητών του σχολικού αθλητισμού. Για 19 συναπτά έτη το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βραβεύει άριστους αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν σε όλο το φάσμα των σχολικών αγώνων, σε παγκύπριο, πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

Ανέκαθεν, εξέχοντα ρόλο στην Παιδεία είχε η συνολική αγωγή των νέων και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτών ικανών να στοχάζονται ορθά και να ενεργούν αυτόνομα και υπεύθυνα. Η αγωγή που παρέχεται στους μαθητές μας, για να είναι ολοκληρωμένη, πέρα από την απόκτηση των γνωστικών εφοδίων και δεξιοτήτων, προϋποθέτει και την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας, η οποία συνδέεται με τον «καλό καγαθό» πολίτη της αρχαιότητας, αλλά και με τη διάκριση, την καταξίωση και την επιβράβευση.

Είναι γνωστό ότι η αναγνώριση και η βράβευση των αρίστων σε μια κοινωνία δίνει το στίγμα του πολιτισμού της και το εύρος των αναζητήσεών της που πηγάζουν από τα μεγάλα ιδεώδη του αθλητισμού, όπως η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία και το ευ αγωνίζεσθαι.

Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, τιμούμε τα νέα μέλη της κοινωνίας, τα οποία καθίστανται υγιή πρότυπα και ,παράλληλα, πρεσβευτές των υψηλών ιδεωδών του αθλητισμού. Οι μαθητές-αθλητές μάς διαβεβαιώνουν με τον αγώνα και την προσπάθειά τους ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να εδραιωθεί μια υγιής κοινωνία.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έχουμε προβεί σε σειρά μεταρρυθμιστικών ενεργειών, μέσα από τις οποίες διαβεβαιώνεται η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τον αθλητισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υλοποίηση της πολιτικής μας απόφασης για επέκταση του θεσμού των Αθλητικών Σχολείων. Σήμερα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία τα Αθλητικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, σε κάθε πόλη. Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται για φοίτηση στα Αθλητικά Σχολεία, αλλά και οι αγωνιστικές διακρίσεις των αθλητών-μαθητών μας, στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, καθώς και οι εξαιρετικές σχολικές επιδόσεις τους, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της δομής και φιλοσοφίας των.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενίσχυση της προπονητικής δραστηριότητας κατά τις πρωινές ώρες, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής προόδου των αθλητών μας, μέσω των Αθλητικών Γυμνασίων και Λυκείων, αποτελεί το εφαλτήριο για την επίτευξη μεγαλύτερων αθλητικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Το ΥΠΠ αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ποιότητας κάθε σύγχρονης κοινωνίας, πέραν του εξαιρετικού προγράμματος «Σχολικός Αθλητισμός», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των μαθητών να βιώσουν τα σπουδαία οφέλη του αθλητισμού, προχώρησε στην ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων και στρατηγικών συνεργασιών μέσω του Γραφείου Φυσικής Αγωγής.

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Σήμερα, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται οι προσπάθειές σας, χάρη στις οποίες έχετε καταφέρει να ξεχωρίσετε και να πετύχετε σπουδαίες διακρίσεις. Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο για τη μεγάλη προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλετε στην καθημερινότητά σας, επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο, όσο και για τις συγκινητικές στιγμές που μας χαρίζετε με τις σχολικές και αθλητικές σας επιδόσεις.

Σας παροτρύνω να συνεχίσετε τις αγωνιστικές σας προσπάθειες με δύναμη και ζήλο, ώστε να διεκδικήσετε ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες ακαδημαϊκές και αθλητικές διακρίσεις στο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν στις αθλητικές διοργανώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της αποψινής τελετής, οι ειδικές βραβεύσεις που θα σας απονεμηθούν, αποτελούν ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς σας.

(ΙΠ)