Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 13:12

Χαιρετισμός Υπ. Παιδείς στην τελετή βράβευσης διακριθέντων στον παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό: «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος»

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω την τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών της Μέσης Γενικής και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης, με θέμα: «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος».

Ο φετινός διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων, που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε στενή συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2009, περιλαμβάνει ετήσιες διαλέξεις από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προβολές ντοκιμαντέρ, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και προκήρυξη του Ετήσιου Διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Ας σημειώσουμε ότι το 2016 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στο YadVashem (το Διεθνές Κέντρο Διαφύλαξης της Μνήμης του Ολοκαυτώματος), μέσα από το οποίο θεσμοθετούνται πλέον οι οργανωμένες αποστολές και οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μας για τα θέματα του Ολοκαυτώματος.

Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών και ο εμπλουτισμός των γνώσεών τους για το Ολοκαύτωμα, το οποίο αποτελεί μία από τις πλέον σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Φέτος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», η οποία μεταφέρθηκε στην Κύπρο με την ευγενή αρωγή της Πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς επίσης και να ακούσουν διά ζώσης ένα από αυτά τα κρυμμένα παιδιά, τον κ. Αλέξανδρο Σίμχα. Ο φετινός διαγωνισμός αξιοποίησε την ίδια θεματολογία και έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά μέσω του λόγου, της εικόνας και της μουσικής για την τραγική αυτή πτυχή του Ολοκαυτώματος.

Φίλες και φίλοι,

Καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία σοβαρότατων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας η διαπαιδαγώγηση ενεργών, σκεπτόμενων, ευαισθητοποιημένων και ιστορικά καταρτισμένων πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες της Μέσης Γενικής και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε αυτόν τον διαγωνισμό, καθώς επίσης και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Τέλος, εκφράζουμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια παραμένει εμπνευστής, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στην υλοποίηση ποικίλων δράσεων που αναδεικνύουν το σημαντικό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος. Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι τα τιμώμενα πρόσωπα της σημερινής τελετής-οι μαθητές και οι μαθήτριες που πρώτευσαν στον εν λόγω διαγωνισμό- επιβραβεύονται με ένα ταξίδι στο Ισραήλ που περιλαμβάνει οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις στο YadVashem, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν μία ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία για τα παιδιά. Συγχαίρω και ευχαριστώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά, την Πρεσβεία του Ισραήλ τόσο για τη συμβολή της στη συγχρηματοδότηση του συγκεκριμένου ταξιδιού όσο και για την άριστη συνεργασία που ανέπτυξε με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης με σκοπό την άρτια διοργάνωση όλων των σχολικών δραστηριοτήτων που και φέτος υλοποιήθηκαν στοχευμένα και με κάθε επιτυχία.

(ΙΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα