Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2021 16:20

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά το τέλος της παρουσίασης του απολογισμού του Υπουργείου για το 2021

Τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να μην εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Υπουργείου με τίτλο «Απολογισμός, Δράσεις και Προοπτικές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο κος Χατζηπαντέλα επεκτάθηκε στο θέμα της λήψης αποφάσεων για περιορισμό του αριθμού κρουσμάτων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών, λέγοντας πως το Υπουργείο Υγείας προτιμά να μην κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά να χειριστεί σωστά το θέμα. Έφερε ως παράδειγμα των χειρισμών αυτών το υποχρεωτικό τεστ PCR κάθε τρεις μέρες σε κλειστές δομές και γηροκομεία όπως γίνεται με επιτυχία από τον Ιούλιο, προσθέτοντας πως το Υπουργείο δεν θα διστάσει να πάρει αυστηρότερα μέτρα αν παρατηρήσει αλυσίδες μετάδοσης. Ο κος Χατζηπαντέλα εξέφρασε αισιοδοξία πως ο κόσμος θα δει τα πράγματα θετικά και πως οι πολίτες θα αντιληφθούν όπως και στο παρελθόν την σοβαρότητα της κατάστασης τηρώντας τα μέτρα προστασίας, πως θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να παρθούν επιπρόσθετα και σκληρά μέτρα όπως lockdown, χωρίς όμως όπως πρόσθεσε αυτό να αποκλείεται. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά, είπε, τότε η Κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να καταφύγει σε περιορισμούς όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες.

Για το θέμα των αντιδράσεων για τη χρήση μάσκας στον τομέα Δημοτικής εκπαίδευσης και από διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις, ο κος Χατζηπαντέλα δήλωσε πως το Υπουργείο Υγείας ακούει προσεκτικά τι έχει να πει η ΟΕΒ και τα οργανωμένα σύνολα γονέων, την πιο σημαντική άποψη όμως έχουν οι ειδικοί.

Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, μίλησε για την καθημερινή λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλες τις επαρχίες, τονίζοντας πως έχουν διατεθεί πάνω από €27 εκ. για αγορά εμβολίων. Η Δρ Γιαννάκη υπερασπίστηκε το έργο των ατόμων που επανδρώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα, λέγοντας πως γίνεται κατάθεση ψυχής για να βγαίνουν αυτά τα προγράμματα με τους χιλιάδες εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται κάθε μέρα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες επαρχίες. Για τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει την σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Για το θέμα της ψυχικής υγείας εν καιρώ πανδημίας, ο κος Χατζηπαντέλα είπε πως το Υπουργείο Υγείας θα υπογράψει τις επόμενες μέρες συνεργασία με κέντρο όπου μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέματα μετά από νόσηση με κορωνοϊό. Τόνισε πως το θέμα της ψυχικής υγείας προβληματίζει ιδιαίτερα το Υπουργείο, το οποίο δίνει με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας να αξιοποιήσουν τις σχετικές θεραπείες, ενισχύοντας παράλληλα τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Κύπρου.

Κλείνοντας, ο κος Χατζηπαντέλα ανάφερε πως υπάρχουν σχέδια για κινητές μονάδες εμβολιασμού σε σχολεία, πανεπιστήμια και στρατόπεδα, ενώ δήλωσε πως προγραμματίζονται και κινητές μονάδες rapid test για όλους ανεξαιρέτως σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης.

(AΦ)