Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 14:20

Τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και το θέμα των αγνοουμένων στη συνάντηση Προεδρικού Επιτρόπου και Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων

O Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα, στο Γραφείο του, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική επιβίωσή τους στη γη των πατέρων μας.

Στόχος, όπως ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος, είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, να προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να βελτιώνουμε τόσο την ποιότητα ζωής τους όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας στα σχολεία μας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

«Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την αναζωογόνηση όλων των κατεχόμενων κοινοτήτων όπου ζουν οι εγκλωβισμένοι μας, με την ευχή ότι σύντομα θα έρθει η ώρα που η πατρίδα μας θα απελευθερωθεί από την κατοχή και τον εποικισμό και θα εισέλθει σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας που θα διασφαλίζονται και θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αναστήλωση των μνημείων και των εκκλησιών στις  κατεχόμενες περιοχές.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και ενημέρωσε την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τις προσπάθειες επίλυσής τους, λόγω της αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές. λόγω της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας.  

Ο κ. Φωτίου ζήτησε από την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων να συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας, μέσα από τον εντοπισμό πληροφοριών ή μαρτυριών για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων, αλλά και στον τομέα της διαφώτισης, μέσω και των αποδήμων που κατάγονται από τα κατεχόμενα χωριά μας.

Εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ο Προεδρεύων κ. Μιχάλης Τζιώρτας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)