Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2021 11:47

Χαιρετισμός κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού

Είναι ξεχωριστή η τιμή για μένα να εγκαινιάζω το Αθλητικό Μουσείο «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ». Ένα μικρό σε μέγεθος Μουσείο, αλλά με τεράστια σημειολογία που θα συνδράμει στη διατήρηση, αναλλοίωτης στη μνήμη των νεότερων γενιών, της ιστορίας και της προσφοράς εκείνων των  ανθρώπων που σε πέτρινα χρόνια έγραψαν ιστορία, και η οποία αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη τόσο για τις επόμενες γενεές όσο το μέλλον αυτού του τόπου.

Τρέφω απεριόριστη, βαθιά εκτίμηση και σεβασμό στην όλη προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου και ειδικότερα σε όλους εκείνους που έχουν συνδράμει, ώστε σήμερα να παραδίδουμε το μουσείο με το όνομα «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ». Μια ονοματολογία, η οποία «αναβλύζει» μέσα από τους διαχρονικούς αγώνες της ελληνικής ψυχής۰ όταν ο Φιλιππίδης ανέκραξε το «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» μετά τη νίκη των Ελλήνων στο Μαραθώνα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην αιματοβαμμένη ελληνική γη.

Το Μουσείο φωτογραφίας και άλλων εκθεμάτων καλύπτει τρείς ενότητες άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με βασικό υπόβαθρο τον Αθλητισμό, αλλά και το ιδεώδες του Ολυμπισμού.

Η πρώτη ενότητα καταγράφει την αθλητική ιστορία του τόπου μας με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου της Εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη του Ισραήλ στις 13 Νοεμβρίου 1960.

Στην ταλαντούχα εκείνη ομάδα της οποίας οι ποδοσφαιριστές με το εθνόσημο στο στήθος της μικρής μας Πατρίδας και χωρίς καμία οικονομική στήριξη, αγωνίστηκαν ίσος προς ίσο με μια από τις καλύτερες ομάδες της τότε εποχής, την ομάδα του Ισραήλ, φέρνοντας το τιμητικό ισόπαλο αποτέλεσμα 1-1. Τις στιγμές του θρυλικού εκείνου αγώνα καταγράφει με γλαφυρότητα στο βιβλίο του ο βετεράνος αθλητικογράφος Νίκος Παπάς «Ξεχασμένοι Θρύλοι».

Η δεύτερη ενότητα αποτυπώνει φωτογραφικά και μας οδηγεί νοερά σε μια ξεχωριστή όσο και ηρωική περίοδο της πατρίδας μας. Σε αυτήν, παρουσιάζονται οι ήρωες αθλητές του απελευθερωτικού μας αγώνα 55-59. Αυξεντίου, Παπαδόπουλος, Παλληκαρίδης, Καραολής και τόσοι άλλοι που σφυρηλάτησαν το αθλητικό ιδεώδες του τόπου μας, με πίστη προς την πατρίδα, για τα ιδανικά της φυλής μας.

Η νεότερη περίοδος της Αθλητικής ιστορίας του τόπου μας καταγράφεται στην 3η ενότητα με την παρουσία μας για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Οφείλω να συγχαρώ τους θρύλους της Ομάδας Πρωτοβουλίας της Πρώτης Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου και την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Κ.Ε.Σ.Ο.Α.) που είχαν την ιδέα δημιουργίας του Μουσείου ιστορικής φωτογραφίας και αθλητικών αντικειμένων, με στόχο να προβάλουν την Εθνική μας ταυτότητα μέσα από τον Αθλητισμό και παράλληλα να αναδείξουν την αθλητική και εθνική ιστορία του τόπου μας.

Συγχαίρω επίσης τον φίλο Επίτροπο κ. Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος στήριξε αυτή την προσπάθεια, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Τα εκθέματα που έχουν συγκεντρωθεί με αγάπη και μεράκι, ποτίζουν τις βαθιές ρίζες του λαού μας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις αξίες που μας διακατέχουν και που αποτελούν απόθεμα συσσωρευμένων γνώσεων που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

Θα ήταν παράληψη μου εάν δεν ευχαριστούσα το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) για τη στήριξη του στο Μουσείο, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, αλλά και όλους τους χορηγούς και κυρίως τους αθλητές μας που δώρισαν στο Μουσείο προσωπικά αντικείμενά τους. Σημαντική και η συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών που πρόθυμα, όταν κληθήκαμε, στηρίξαμε γενναιόδωρα την προσπάθεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κοινότητα Αγίου Αμβροσίου για την μεγάλη αγάπη με την οποία αγκάλιασε το Μουσείο, αλλά και την παραχώρηση του χώρου. Χωρίς τη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνούμε ότι βασική παράμετρος στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης ενός τόπου είναι η μετάβαση των αξιών από γενιά σε γενιά. Οι αξίες αυτές συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός τόπου και μέσα απ’ αυτές εξελισσόμαστε, βιώνοντας το παρελθόν και το παρόν και προδιαγράφοντας το μέλλον, ενώ παράλληλα, κρατούμε, προσθέτουμε και δημιουργούμε αναμνήσεις, οι οποίες τιμούν την πλούσια ιστορία μας.

Λαοί χωρίς παράδοση και πολιτισμό φίλες και φίλοι, είναι καταδικασμένοι, όπως το δέντρο χωρίς ρίζες, όπως τον άνθρωπο που στερείται μνήμης.

Κυρίες και κύριοι,

Το Μουσείο αυτό, πέραν από την προσφορά του στη διατήρηση της ιστορικής μαρτυρίας, αποτελεί ακόμα ένα έργο- στόχο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών μας.

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία.  

Με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, έχουμε προχωρήσει ως Κυβέρνηση σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκάλεσε, η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία συντονίζεται από το Γραφείο του Επιτρόπου, δεν απέκλινε από τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Στόχος μας η ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ορεινών μας περιοχών, η αντιμετώπιση της αστυφιλίας και η αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε την ιδέα δημιουργίας του Μουσείου και το στηρίξαμε παντοιοτρόπως.

Θα το επαναλάβω, το Μουσείο που εγκαινιάζομε σήμερα δεν είναι ένα απλό Μουσείο. Αποτελεί εστία πολιτισμού, ιστορίας, εθελοντισμού και προσφοράς. Αποτελεί αναγνώριση των αθλητών οι οποίοι εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα ισχυρά σύμβολα και αναχώματα στην πορεία φθοράς των αξιών.

Μέσα από τα εκθέματα αντικρίζεις κατάματα την ιστορία. Εδώ σμίγουν το μεράκι με τον χρόνο και την προσφορά. Διασταυρώνονται οι άνθρωποι με την καθημερινότητα και μας υπενθυμίζουν ότι η ιστορία δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία αλλά και μια διαρκής αλληλεπίδραση ιστορικών γεγονότων, τα οποία συγκροτούν τον Εθνικό μας προορισμό.

Μαζί με τα συγχαρητήρια μου, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι τα εκθέματα του Μουσείου θα μας ξεναγήσουν σε εποχές μνήμης και συγκίνησης. 

(EΦυς)