Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2021 10:07

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών της Κυπερούντας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και των εν ειρήνη αποβιωσάντων

Δύσκολο να μιλά κανείς για ήρωες. Για ανθρώπους που πάλεψαν για τη λευτεριά του τόπου μας, για ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ιστορίας. Που βάδισαν με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα στο δρόμο του καθήκοντος και της θυσίας.

Δύσκολο να αρθρώσεις το μεγαλείο της ψυχής τους. Λέξη με λέξη πασχίζεις να αποτυπώσεις τα γεγονότα, σαν την υφάντρα που αυγατίζει το εργόχειρό της, βελονιά βελονιά. Ωστόσο, καμιά θυσία δεν χωράει σε καμιά περιγραφή ή απεικόνιση. Μήτε ο πόνος, ούτε το μαράζι μπορεί να ησυχάσει από τον αντίλαλο του χαμού. Μηδέ το δάκρυ να στερέψει, ούτε την προσμονή να κατευνάσει.

 Σεβαστό ιερατείο,

Τιμημένα μέλη των οικογενειών των ηρώων μας,

Εκπρόσωποι της πολιτείας,

Ελληνίδες και Έλληνες,

 Με απέραντο σεβασμό και βαθιά συγκίνηση τιμούμε σήμερα με τις προσήκουσες τιμές τους ήρωες, τους πεσόντες, τους δολοφονηθέντες αλλά και τους αγνοούμενους της ηρωοτόκου Κοινότητας της Κυπερούντας.

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε στους εθνικούς μας αγώνες η Κυπερούντα. Αγώνες που σφραγίστηκαν με το αίμα και τη θυσία των παλικαριών της, οι οποίοι επιδεικνύοντας υπέρτατη βούληση, ετοιμότητα για θυσία, αγάπη προς τον συνάνθρωπο και έρωτα προς την πατρίδα, πέτυχαν τη διαχρονική ιστορική αναγνώριση και την ενδοκοσμική αθανασία. 

Στους ανταριασμένους καιρούς, όταν η κραυγή της ΕΟΚΑ συνήγειρε τη ψυχή του λαού μας και το πάθος της ελευθερίας, η ηρωομάνα Κυπερούντα αποτίναξε τους όποιους δισταγμούς δηλώνοντας παρούσα στην προάσπιση της πατρίδας, αντάμα με τα άξια τέκνα της.

Σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση, στον μακρύ κατάλογο των παλληκαριών της Κυπερούντας βρίσκεται ο Χριστόδουλος Καννάουρος, ο οποίος φονεύθηκε στις 19/11/1959, σε ηλικία 62 ετών, από τους Άγγλους κατακτητές στο σπίτι του, μέσα στο οποίο διατηρούσε κρησφύγετο και φιλοξενούσε αντάρτες και καταζητούμενους του αγώνα.

Ο Σάββας Αυγουστή, σκοτώθηκε από τις λεγόμενες «δυνάμεις ασφαλείας» στις 24/11/1955, στον χώρο όπου έγινε η πρώτη ένοπλη ενέδρα της ΕΟΚΑ στη περιοχή του Πεύκου, εδώ στην Κυπερούντα, στην οποία συμμετείχε και ο Αρχηγός Διγενής. Οι Άγγλοι αποικιοκράτες, ως αντίποινα σκότωσαν τον 58χρονο Αυγουστή, ενώ επέστρεφε ανυποψίαστος από τα χωράφια του.    

Μάρτιος του 1956 και ο Γεώργιος Χαραλάμπους, στο άνθος της νιότης του, ποτίζει με το αίμα του τη πολύπαθη γη μας. Ήταν μόλις 19 χρονών όταν θυσίασε τα ανέμελα νιάτα του στο βωμό της ελευθερίας, κατά τη δράση του εναντίον των Άγγλων σε διαδήλωση στη Λεμεσό, έξω από τον Κινηματογράφο ‘Παλλάς’.

Στην ίδια ηλικία ήταν, όταν εκτελέστηκε και ο Κυριάκος Ν. Χαραλάμπους. Εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με ενθουσιασμό στις τάξεις της ΕΟΚΑ κι ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα στο χωριό αλλά και στην γύρω περιοχή κατά των Άγγλων κατακτητών.  

Ελληνίδες Ελληνες,

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν ευθύς εξ΄αρχής άνισος, γεγονός που μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την προσφορά των ηρώων μας.

Εκεί που φαινόταν ότι τέλειωνε ο δρόμος, ένας άλλος άρχιζε. Η μοίρα της πατρίδας μας δοσμένη. Ο δρόμος της ελευθερίας δύσβατος.

Καλοκαίρι του 1974 ακούγονται και πάλι, του πολέμου τα σείστρα. Τις αυγινές ώρες της αποφράδας εκείνης μέρας του Ιούλη, τα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, μαγαρίζουν τα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας. 

Δύσκολη η μοίρα της αγαπημένης μας γης, η οποία όμως δεν λύγισε.  Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα για προάσπιση της πατρίδας, η Κοινότητα της Κυπερούντας δηλώνει και πάλι παρούσα.

Ανάμεσα στα ηρωικά παλληκάρια που έπεσαν υπηρετώντας τη πατρίδα στις 20 Ιουλίου του 1974 ήταν ο Χαράλαμπος Ελευθερίου, ο μόλις 18 χρονών στρατιώτης που υπηρετούσε στη μονάδα Πεζικού, στην περιοχή Ελιάς.

Άλλος ένας 18χρονος νέος ήρωας στρατιώτης, ο Νεόφυτος Ευθυμίου Κουππή, έχασε την ζωή του στις 17/8/1974, ενώ υπηρετούσε στη περιοχή του Άγιου Παύλου στη Λευκωσία.

Ο Στυλιανός Ανδρέα Αντωνίου, του οποίου η τύχη αγνοείτο από τις 14/8/1974, είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά το 1973 και υπηρετούσε στο πυροβολικό στην 173η Μοίρα Αντιαρματικής Πυροβολαρχίας με τον βαθμό του Λοχία, και με έδρα τον Καράολο στην Αμμόχωστο. Οι ελπίδες των συγγενών του να τον ξανασυναντήσουν ζωντανό έσβησαν όταν τα οστά του βρέθηκαν σε ένα πηγάδι, σε ομαδικό τάφο, μαζί με άλλους 13 αγνοούμενους, στην περιοχή Αγιά Κεπήρ Λευκωσίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η ταφή του έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2010, εδώ στην αγαπημένη του Κυπερούντα.

Ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν, επίσης, τα οστά ενός ακόμη παλληκαριού της Κυπερούντας, του Σωτήρη Νικόλα Προκοπίου, ο οποίος υπηρετούσε στο 281 Τάγμα Πεζικού, στον Λόχο Διοικήσεως, στη Μύρτου. Η ταφή του έγινε επίσης εδώ στην γενέτειρα του Κυπερούντα, στις 23 Απριλίου 2017.

Κύριες και κύριοι,

Εσεις οι κάτοικοι και οι οικογένειες του ορεινού αυτού χωριού της Πιτσιλιάς, μαζί με εκατοντάδες άλλους συμπατριώτες μας, έμελλε να κληθείτε να κουβαλήσετε τον σταυρό της άγνοιας και της προσμονής, κρατώντας ανά χείρας τον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας.

Τα αγνοούμενα τέκνα της Κυπερούντας, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και 47 χρόνια, είναι ό,τι άφησε πίσω τους το μένος, η θηριωδία και οι λεηλασίες των βάρβαρων Τούρκων εισβολέων.

Αναπέμπουμε δέηση για την επιστροφή και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Του Γεώργιου Στυλιανού Αλλαγιώτη, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν ενώ υπηρετούσε στο 256 Τάγμα Πεζικού, στο Δίοριος. Του Δημήτρη Νικηφόρου Κωνσταντίνου, ο οποίος υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού, με τόπο εξαφάνισης το Συγχαρί. Του Σάββα Δημήτρη Διάκου, ο οποίος υπηρετούσε στην 190 Μοίρα Πυροβολικού, και εξαφανίστηκε στην Κερύνεια και του Σωτήρη Νικόλα Προκοπίου, ο οποίος υπηρετούσε στο 281 Τάγμα Πεζικού, στο Λόχο Διοικήσεως, στη Μύρτου. Ακόμη, αναμένεται η διακρίβωση της τύχης της Έλλης Ευγενίου, του Ευγένιου Σοφοκλέους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στον Σύσκληπο.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Η άσβεστη φλόγα του πατριωτισμού, οδήγησε τους ήρωες της Κυπερούντας να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή, όπως όλοι οι αγωνιστές μας, στο βωμό της λευτεριάς και της εθνικής αποκατάστασης της πατρίδας μας, γράφοντας το όνομα τους με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των ηρώων μας.

Είμαστε δεσμευμένοι στις επιταγές τους, γι΄ αυτό δεν θα αφήσουμε να εκφυλιστούν οι συνειδήσεις μας και να μαραθεί η μνήμη. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι εκ προοιμίου καταδικασμένος. 

Ο πόθος μας για επιστροφή δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο πόθος για ελευθερία είναι γεμάτος άλγος που στήνεται σαν οχυρό έναντι στην προελαύνουσα λήθη. Που σκεπάζει τους ψιθύρους του χρόνου και της φθοράς, αντιπαλεύοντας τις επιβουλές του κατακτητή.

Αποτιμώντας σήμερα τους αγώνες και τη θυσία των ηρώων και πεσόντων της κοινότητας σας, αλλά και όλων των ηρώων που θυσιάστηκαν στις αποφασιστικές ιστορικές στιγμές της πατρίδας, αποτιμούμε το θάρρος, την εθνική αξιοπρέπεια και τον ηρωισμό που επέδειξαν και αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες που καθορίζουν την υποχρέωση μας απέναντι σ΄αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι, αλλά πολύ περισσότερο προς τις νεότερες γεννιές που έρχονται, και στις οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά και τις αξίες των ηρώων μας.

Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα να εντείνονται. Η Τουρκία με τις ενέργειές της αξιώνει μεθοδικά τη διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας παράλληλα με παράνομες παρεμβάσεις στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Απέναντι σε όλες αυτές τις έκνομες πράξεις και στις συνεχείς απειλές οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί στις θέσεις μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει την αποφασιστικότητα, την ετοιμότητα και τη σαφή πολιτική μας βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες του, το οποίο θα επανενώνει την πατρίδα μας, απαλλάσσοντας την από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Ανάλογες είναι και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε με αφοσίωση και υπευθυνότητα, στη διακαή επιθυμία της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα αυτό, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αλλά και όλες εκείνες τις προσπάθειες που συνδράμουν προς το σκοπό αυτό.

Ελληνίδες Ελληνες, Τιμημένα μέλη των οικογενειών των ηρώων που μνημονεύουμε,   

Οι ψυχές που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας ζωντανεύουν μέσα από μνημόσυνα όπως και το σημερινό και αντιφεγγίζουν την ιστορία μας και το καθήκον μας απέναντι στις στρατιές όλων εκείνων που ηρωικά θυσίασαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα στρώματα λήθης κι αν επικαθήσουν στο μυαλό μας, δεν είναι ικανά να διαφοροποιήσουν την ατομική και συλλογική εθνική ευθύνη, αλλά ούτε και το πάθος για να ζήσουμε ξανά ελεύθεροι στη γη που γεννηθήκαμε, στην πατρίδα που μας ανήκει.

Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων όσων σήμερα τιμούμε για την προσφορά και τους αγώνες τους προς την πατρίδα και είθε οι σεβάσμιες μορφές τους, να ατσαλώνουν τη θέλησή μας στον αγώνα για λευτεριά, για επανένωση, για προάσπιση της αξιοπρέπειας μας αλλά και για την αναγέννηση της πατρίδας μας!

Δόξα και τιμή στους ήρωες της Κυπερούντας που μας έδωσαν το δικαίωμα να αναπνέουμε αέρα ελευθερίας και που συνεχίζουν να μας δείχνουν τον δρόμο.

Αυτό τον δύσβατο δρόμο, οφείλουμε και πρέπει να τον διαβούμε για να μην πάει χαμένη η θυσία των ηρώων μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

 (EΦυς)