Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2021 12:46

Επιμνημόσυνος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων του 286 ΜΤΠ

«Τιμή σ΄ εκείνους όπου στην ζωή των

 ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες […]

Και περισσότερη τιμή τους πρέπει

όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)

πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,

κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε»

μας διδάσκει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, υποδεικνύοντας πως αποτελεί καθήκον όλων εμάς να τιμούμε εκείνους τους ανθρώπους, που επιλέγουν συνειδητά να στερηθούν τα αγαθά και τις απολαύσεις της ζωής και να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τα ιδανικά τους. Όλους αυτούς που ακόμα και αν γνωρίζουν ότι έχουν προδοθεί από το σύγχρονο Εφιάλτη, παραμένουν και υπερασπίζονται γενναία τις δικές τους Θερμοπύλες.

Με βαθιά συγκίνηση, ευλάβεια, αλλά και εθνική υπερηφάνεια παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για να αποδώσουμε τον προσήκοντα σεβασμό στους ηρωικώς πεσόντες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και ν΄ αναπέμψουμε δέηση στον Ύψιστο για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας.

Να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των εξαίρετων αντρών που δε λιποψύχησαν μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον εχθρό, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την πατρίδα.

Αυτούς που βίωσαν την καταφανή προδοσία και διέβλεψαν το άνισο του αγώνα, αλλά παρέμειναν αμετακίνητοι, πιστοί στον όρκο να πολεμήσουν υπέρ της πατρίδας, μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους. Το κάλεσμα της ιστορίας, οι αρχές και τα ιδανικά του Ελληνισμού που γαλουχήθηκαν, κατανίκησαν τον ανθρώπινο φόβο και το ένστικτο της επιβίωσης.

Παρέμειναν ανυποχώρητοι μέχρι το τέλος αντάξιοι της ένδοξης ιστορίας των προγόνων μας.

Το 286 πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, με τριάντα δύο ηρωικώς πεσόντες και οκτώ αγνοούμενους, πενήντα τέσσερις σοβαρά τραυματίες και άλλους δεκατρείς, οι οποίοι έζησαν την τραυματική εμπειρία της αιχμαλωσίας.

Αριθμοί που μαρτυρούν το μέγεθος της θυσίας και της προσφοράς. Βαριές απώλειες καθώς οι πολεμιστές της Μονάδας, κατόπιν επαναλαμβανόμενων λαθών της τότε ηγεσίας του ΓΕΕΦ, ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλάσιες δυνάμεις του εχθρού υπό δυσμενείς συνθήκες, πολεμώντας άνισα αλλά γενναία στην πρώτη γραμμή και δεχόμενοι το βάρος των ανηλεών τουρκικών επιθέσεων από ξηράς και αέρος.

Στάθηκαν απέναντι στην πολεμική μηχανή της Τουρκίας με πενιχρά και πεπαλαιωμένα μέσα, πολλά εξ αυτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς αξιόπιστες επικοινωνίες, χωρίς πληροφορίες και με ελλιπές προσωπικό.

Ιστορικά, το 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 1965 με έδρα το «Στρατόπεδο Μιχαήλ Πουρνάρα» στην Κάτω Λακατάμεια και αποτέλεσε τη μοναδική μηχανοκίνητη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς, με δέκα εννέα ρωσικής προελεύσεως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού  BTR.

Το 1973 μετεγκαταστάθηκε στο χωριό Κοκκινοτριμιθιά δίπλα από την 23 Επιλαρχία Αρμάτων, αφού τα επιτελικά σχέδια προέβλεπαν την από κοινού ανάληψη πολεμικών αποστολών, ως εφεδρεία του ΓΕΕΦ.

Στις 18 Ιουλίου 1974, δύο ημέρες πριν την τουρκική εισβολή ο κύριος όγκος της Μονάδας βρισκόταν συγκεντρωμένος στο παλαιό στάδιο ΓΣΠ. Παρά τις πληροφορίες για την επικείμενη τουρκική επιχείρηση, το ΓΕΕΦ δεν εξέδωσε διαταγή μετακίνησης κατά τις βραδινές ώρες της ίδιας ή της επόμενης ημέρας, αλλά, εγκληματικά, η διαταγή δόθηκε το πρωί της 20ης, όταν πλέον η εισβολή των Τούρκων βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η διαταγή προέβλεπε την κίνηση από Λευκωσία προς Κερύνεια μέσω της διάβασης Πανάγρων. Αυτή πραγματοποιήθηκε υπό το φως της ημέρας, με αποτέλεσμα η τουρκική αεροπορία να εντοπίσει τη φάλαγγα παρά το χωριό Κοντεμένος και να προβεί σε ανηλεή βομβαρδισμό.

Η ανυπαρξία αντιαεροπορικής κάλυψης και η κίνηση σε ακάλυπτο έδαφος, υπό το φως της ημέρας, αποδείχθηκε καταστροφική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της φάλαγγας ανακόπηκε από κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα που έφρασσε το δρόμο λίγο έξω από τον Κοντεμένο, αφού προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί στον ίδιο χώρο, με επίσης σοβαρές απώλειες, το 281 Τάγμα Πεζικού. Για το σοβαρό αυτό επεισόδιο το 286  που ακολουθούσε δεν ενημερώθηκε ποτέ.

Επτά νεκροί άνδρες και είκοσι πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους και ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπούτος, ο οποίος εξέπνευσε αργότερα σε νοσοκομείο στην Αθήνα, έξι κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα από τα δέκα εννέα, αποτέλεσαν την απαρχή της δάντειας κόλασης που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες. Ήταν δε φυσικό επακόλουθο οι τραγικές απώλειες και καταστροφές να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το ηθικό και τη συνοχή του προσωπικού της Μονάδας, καθώς και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Οι μάχες που ακολούθησαν εναντίον των Τούρκων στο προγεφύρωμα, οι αντεπιθέσεις των φίλιων δυνάμεων χωρίς τις επαρκείς δυνάμεις για την εξάλειψή του, οι ανεπιτυχείς προσπάθειες συντονισμού με άλλες μονάδες υπό το «Συγκρότημα Μπούφα», οι  λανθασμένες και εν πολλοίς αντιφατικές διαταγές σε ανώτατο επίπεδο, οδήγησαν τη Μονάδα σε συνεχή εμπλοκή με τον εχθρό χωρίς την απαραίτητη οργάνωση και προετοιμασία.

Στον Κοντεμένο, στις μάχες κατά του προγεφυρώματος, στη Λάπηθο, στον Καραβά, στο Αγριδάκι, στον Άγιο Ερμόλαο, και αργότερα στη Σκυλλούρα, στον Άγιο Βασίλειο, στη Φιλιά και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, οι άνδρες του 286  εξαντλημένοι και πικραμένοι, με ό,τι είχε απομείνει από τον εξοπλισμό και το πολεμικό τους υλικό, συνέχισαν να καταθέτουν τη ψυχή τους. Σε κάθε πεδίο της μάχης όπου κλήθηκαν να πολεμήσουν, με απαράμιλλη τόλμη κατέγραψαν νέες χρυσές σελίδες ανδρείας και αυταπάρνησης.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, σαράντα επτά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά και η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ενωμένοι όσο ποτέ και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είναι προφανές πως η Τουρκία με τις ενέργειές της, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, στη χερσόνησο της Καρπασίας και στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με την προώθηση της οριστικής διχοτόμησης του νησιού μας.

Με την επιθετικότητά της θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει τα συμφέροντα και άλλων κρατών της περιοχής.

Η Κύπρος μέσα από συνεργασίες, διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, συμβάλλει μαζί με γειτονικά κράτη στη δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας.

Απέναντι στις έκνομες πράξεις και απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας εμείς δηλώνουμε σθεναρά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σταθεροί στις θέσεις μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως άλλωστε ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και οι συμφωνίες κορυφής. Μιας λύσης που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα παρέχει συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι,

Η πίστη και η θέληση για επιστροφή στις κατεχόμενες πατρογονικές μας εστίες και το δίκαιο του αγώνα μας, ενδυναμώνουν τις προσπάθειες για να μπορέσουμε να υπερβούμε τα νέα εμπόδια και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Φάρο μας σ’ αυτή την προσπάθεια αποτελεί η θυσία των ηρώων του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού που τιμούμε σήμερα, αλλά και όλων των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στο Σύνδεσμο Πολεμιστών 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού - 1974  για το σεμνό μνημόσυνο που διοργανώνει κάθε χρόνο στην έδρα της Μονάδας, στο Στρατόπεδο «Μιχαλάκη Παρίδη». Να τον ευχαριστήσω επίσης και για τη γενικότερη δράση του, συμβάλλοντας με τη σειρά του στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ας είναι λοιπόν αιωνία  η μνήμη των ηρώων μας και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα και είθε ο Θεός να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ)