Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2021 14:15

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Σχέδιο Χορηγιών ύψους €5 εκατ. για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών

Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο ρούχων και ένα ψυγείο

Σε άλλο ένα στοχευμένο κοινωνικό μέτρο προχωρεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Χθες, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε πρόταση της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου για προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών. Μέσω του Σχεδίου θα παραχωρηθούν κίνητρα συνολικού ύψους €5 εκατ. για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με καινούργιες υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η προκήρυξη του Σχεδίου και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, που θα εφαρμόσει το Σχέδιο.

Το Σχέδιο εμπίπτει στη σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για αναχαίτιση της αύξησης της τιμής του ρεύματος, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού στο 5% για έξι μήνες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στο 9% στο ρεύμα για τρεις μήνες για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά και η μείωση κατά 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού όλων των καταναλωτών για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός ανέφερε πως «και αυτό το μέτρο ενισχύει την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης», εξήγησε, «μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη χρήση ΑΠΕ, είναι σημαντικά εργαλεία τόσο για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού όσο και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία». Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υψηλά ποσοστά που μπορεί να ξεπεράσουν το 50%.

Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου επιλέξιμες συσκευές είναι ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Το Σχέδιο, που θα προκηρυχθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και αναμένεται να καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις. Οι χορηγίες κυμαίνονται από €300 έως €600 ευρώ αναλόγως συσκευής. Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο, είναι:

  1. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος προέγκρισης. Το αίτημα υποβάλλεται από τους ίδιους τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτοί καθορίζονται στο Διάταγμα Κ.Δ.Π. 289/2015.
  2. Αγορά και εγκατάσταση συσκευών (τιμολόγιο στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή και αναγραφή μοντέλου ηλεκτρικής συσκευής).
  3. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης καταβολής χορηγίας με επισύναψη τιμολογίου.
  4. Αξιολόγηση και καταβολή χορηγίας.

Οι  παλιές συσκευές που θα αντικατασταθούν θα πρέπει να παραδοθούν στον προμηθευτή για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλιστεί σχετική βεβαίωση.

Πιο κάτω αναλύονται οι βασικές πρόνοιες του Σχεδίου:

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέχρι 3 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία

  • Για κλιματιστικά δυναμικότητας μέχρι 3,99 kW (13.650 BTU/hr) στην ψύξη, χορηγία €300 ανά μονάδα.

Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
Α++ ή ανώτερης για ψύξη
και Α+ ή ανώτερης για θέρμανση
(στη «μέση» εποχή θέρμανσης).

  • Για κλιματιστικά δυναμικότητας πάνω από 4 kW (13.650 BTU/hr) και μέχρι 12 kW (40.945 BTU/hr) στην ψύξη, χορηγία €500 ανά μονάδα.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Μέχρι 1 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία

  • Για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας μέχρι
    8,9 Κg, χορηγία €300 ανά μονάδα.

Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
 C ή ανώτερης

  • Για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας πέραν των 9 Κg, χορηγία € 400 ανά μονάδα.

ΨΥΓΕΙΟ Ή ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ

Μέχρι 1 ανά δικαιούχο ή/και κατοικία

  • Για ψυγεία / ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας μέχρι 449 lt, χορηγία €400 ανά μονάδα.

Τάξη ενεργειακής απόδοσης:
D ή ανώτερης

  • Για ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας πέραν των 450 lt, χορηγία €600 ανά μονάδα.

 (ΜΓ/ΣΧ)