Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2021 13:26

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Διευθυντή της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας

Τη σταθερή στάση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε o Διευθυντής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας κ. Yang Jiechi, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Κύπρο, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο.

Ο Κινέζος υψηλός αξιωματούχος έφτασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο παρακάθισε σε συνάντηση, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Κυριάκου Κούρου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Jiechi παρακάθισαν, επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους, σε διευρυμένες συνομιλίες.

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών,  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον κ. Jiechi, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε ότι «η επίσκεψη σας στην Κύπρο λαμβάνει χώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping και την Κοινή μας Δήλωση στις 30 Νοεμβρίου 2021. 

Η σημερινή συνάντηση μάς παρέχει ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε σε βάθος απόψεις, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων προβλημάτων που αφορούν την κυριαρχία, και θέλω να επαναλάβω ότι θεωρούμε τις σχέσεις μας με την Κίνα ζωτικής σημασίας, αφού το κινεζικό έθνος είναι για μας ένας στρατηγικός εταίρος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και να επαναλάβω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη μακρόχρονη στάση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας σας στην εξεύρεση λύσης, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, σας συγχαίρω για τα αποτελεσματικά μέτρα που έχετε εφαρμόσει και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα σας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Xi Jinping. 

Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για τις ιατρικές προμήθειες και τα αγαθά πρώτης ανάγκης που η Κίνα μάς παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ώστε να μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Περαιτέρω θα ήθελα να επισημάνω τη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης μου με την Πρεσβεία της Κίνας και τον Πρέσβη Liu Yantao και τους συνεργάτες του.

Είμαι βέβαιος ότι οι διαβουλεύσεις μας θα δώσουν απτά αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Jiechi είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι πριν από μερικές μέρες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Κύπρου και Κίνας ανασκοπήθηκαν τα προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και οι επιτυχημένες εμπειρίες στη συνεργασία, στις ανταλλαγές και στην ανάπτυξη αναφορικά με διάφορους τομείς.

Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι εδώ και 50 χρόνια οι δύο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις και οι σημερινοί Πρόεδροι των δύο χωρών αποφάσισαν από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια στρατηγική συνεργασία, κάτι που προδιαγράφει τη μελλοντική πορεία για τα επόμενα 50 χρόνια των διμερών σχέσεων, όπως είπε.

Ο κ. Jiechi επεσήμανε ότι «η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να εργαστεί με την κυπριακή πλευρά για να συνεχίσει ενεργά τη σημαντική συμφωνία των δύο Προέδρων και να ισχυροποιήσει τη στρατηγική μας συνεργασία, ώστε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εκατέρωθεν ένα θετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία και των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «η Κίνα πιστεύει ότι όλες οι χώρες έχουν ισότιμη κυριαρχία. Η Κίνα πάντοτε πίστευε ότι είναι σημαντικό το Κυπριακό να τύχει του σωστού χειρισμού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Jiechi είπε ότι οι δύο χώρες βοήθησαν η μια την άλλη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να σταθεί ενωμένη στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε πως οι δύο χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς και την πρακτική συνεργασία τους στην οικονομία, το εμπόριο και σε όλους τους τομείς».

(ΡΜ/ΜΓ)