Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2021 14:34

Αποτελέσματα έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις 2021

Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο Διαδίκτυο 

Οι συνδέσεις Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας (100 Mbit/s ή περισσότερο) έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2021, το 6,7% όλων των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους στην Κύπρο έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες υψηλότερες από 1 Gbit/s, το 7,9% έχει ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μεταξύ 500 Mbit/s – 1 Gbit/s και 30,2% έχει ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μεταξύ 100 - 500 Mbit/s. (Διάγραμμα 1)

Οι επιχειρήσεις με ταχύτητα Διαδικτύου χαμηλότερη από 30 Mbit/s μειώνονται σταθερά κατά τα τελευταία  χρόνια από 81,7% το 2016 σε 15,5% το 2021. Οι ταχύτητες μεταξύ 30 - 100 Mbit/s παραμένουν οι πιο δημοφιλείς το 2021, παρόλο που έχουν μειωθεί από το προηγούμενο έτος (-1,0%) ενώ οι ταχύτητες Διαδικτύου μεταξύ 100Mbit/s -500Mbit/s έχουν αυξηθεί σημαντικά από 19,8% το 2020 σε 30,2% το 2021. (Πίνακας 1)

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκοπός

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή στοιχείων για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις, την πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανταλλαγή πληροφοριών ηλεκτρονικά εντός της επιχείρησης, την χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, τη χρήση διασυνδεδεμένων συσκευών ή συστημάτων (Internet of Things (IoT)), την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνη και τις επιπτώσεις του Covid-19 στις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία είναι απαραίτητα για την υποβοήθηση εφαρμογής προγραμμάτων πολιτικής από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Κάλυψη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου, 2021 και κάλυψε 2.103 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 απασχολούμενους στις ακόλουθες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας:

 

NACE Αναθ.2

Περιγραφή

C

Μεταποιητικές Βιομηχανίες

D

Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού

E

Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης

F

Κατασκευές

G

Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών

H

Μεταφορές και Αποθήκευση

I

Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης

J

Ενημέρωση και Επικοινωνία

L

Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας

M

Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες

N

Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες

S

Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών


Η έρευνα καλύπτει όλες της ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Δειγματοληψία

Για το 2021 στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν όλες οι επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους (απογραφή επιχειρήσεων).  Συνολικά περιλήφθηκαν 16 κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων και 3 κατηγορίες μεγέθους (μικρές επιχειρήσεις (10-49 απασχολούμενοι), μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 απασχολούμενοι) και μεγάλες επιχειρήσεις (250+ απασχολούμενοι)).

 

Συλλογή δεδομένων

Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολόγιου μέσω διαδικτύου.

 

Περίοδος αναφοράς

Τα στοιχεία αφορούν το 2021 εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

 

Ορισμοί

Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων: Ημέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων με βάση το συμβόλαιο με τον παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου.

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Μια συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η πώληση ή η αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, που διενεργείται μέσω δικτύων υπολογιστών, με μεθόδους που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το σκοπό της λήψης ή αποδοχής παραγγελιών.

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές:Περιλαμβάνονταιπροσωπικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές (π.χ. laptops, notebooks, netbooks), υπολογιστές με οθόνη αφής (tablets), άλλες φορητές συσκευές όπως Smartphones.

Υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud computing): αναφέρεται σε υπηρεσίες ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται μέσω του Διαδικτύου για πρόσβαση σε λογισμικό, σε υπολογιστική ισχύ, σε χωρητικότητα αποθήκευσης κ.λπ. Δεν αναφέρονται σε δωρεάν υπηρεσίες, αλλά σε υπηρεσίες για τις οποίες καταβάλλεται αντίτιμο.

Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things (IoT)): αναφέρεται σε διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα, που συχνά ονομάζονται «έξυπνες» συσκευές ή «έξυπνα» συστήματα που συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα και μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται από απόσταση μέσω του Διαδικτύου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πύλη Στατιστικής Υπηρεσίας, υπόθεμα Κοινωνία της Πληροφορίας

CYSTAT-DB (Βάση Δεδομένων)

Τα στοιχεία μέχρι το 2020 είναι διαθέσιμα σε μορφή excelστο Προκαθορισμένοι Πίνακες

 

Επικοινωνία

Κωνσταντίνος Μηνά: Τηλ:+35722602112, Ηλ. Ταχ.: cmina@cystat.mof.gov.cy

Ελένη Χριστοδουλίδου: Τηλ.: +35722602142, Ηλ. Ταχ.: echristodoulidou@cystat.mof.gov.cy

 

ΕΧ/ΙΚ