Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2021 16:20

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ στο Παρίσι

Στο πλαίσιο σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης πήρε μέρος σε συζήτηση, με θέμα την προστασία των πυλώνων της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων.

Υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν τα εθνικά κοινοβούλια ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι πρέπει να διεξάγεται συνεχής διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι αναλογικές και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ενισχυμένη διαφάνεια και λογοδοσία. Αν και ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός, όπως σημειώνεται και σε σχετικό ψήφισμα της ΚΣΣΕ.

 Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εγκαθίδρυσης μηχανισμού θεσμοθετημένης συνεργασίας ανάμεσα στους νέους και την ΚΣΣΕ.
Η συμμετοχή των νέων στο δημόσιο γίγνεσθαι, τόνισε, είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία και αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Ωστόσο, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενικότερη απαξίωση των νέων, οι οποίοι αποστασιοποιούνται από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για πολιτικές που τους αφορούν. Προκειμένου να αναχαιτιστεί αυτή η τάση, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται οι νέοι να συμμετέχουν στα κοινά και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χάραξη και υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. 

Ταυτόχρονα και υπό το φως της αύξησης της ρητορικής μίσους, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να εγκύψουμε στις πραγματικές προκλήσεις και τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, να προσφέρουμε διεξόδους και να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους στη δημόσια ζωή. Στόχος μας, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει να είναι οι νέοι να καταστούν αυτόνομοι, δημιουργικοί και ενεργοί πολίτες και να εμβολιάζουν τις δημόσιες πολιτικές με το δικό τους μοναδικό στίγμα. Η εγκαθίδρυση μιας θεσμοθετημένης σχέσης ανάμεσα στους νέους και την ΚΣΣΕ εξυπηρετεί αυτούς ακριβώς τους στόχους και την εδραίωση της συμμετοχικής δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.

 

ΙΚ